Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

VELIKA MATURA MENJA PRIJEMNI ISPIT ZA UPIS NA FAKULTETE: Različiti stavovi NPS i Ministarstva prosvete


Nacionalni prosvetni savet i Ministarstvo prosvete u petak su izneli različita mišljenja o projektu državne (velike) mature.

Ispit bi se polagao na kraju četvrtog razreda srednje škole, a planirano je da počne da se organizuje od juna 2022. godine. Tako je NPS upozorio da najava Ministarstva prosvete da će fakulteti odlučivati o prihvatanju mature izaziva bojazan jer se nameće pitanje dalje sudbine tog projekta.

Ministarstvo je odgovorilo sledećim rečima:

- Dilema da li će visokoškolske ustanove prihvatiti maturu ne postoji. Fakulteti prihvataju koncept državne mature, s tim što će se svaki fakultet izjasniti koji predmeti na maturi - obavezni i izborni - će biti kvalifikacioni za upis na njihove studijske programe. Pojedini fakulteti će zbog svojih specifičnosti imati ispite koji će proveravati posebne sposobnosti učenika, kao što su umetnički fakulteti, fakultet za sport...

Pre toga, Nacionalni prosvetni savet istakao je da je na zahtev Ministarstva održao sednicu o projektu državne mature, ali kako su naveli, podatke koje su tražili nisu dobili. Istakli su da je najveću bojazan među članovima NPS izazvao navod resornog ministra koji ukazuje da su dogovori i obuke sa visokoškolskim ustanovama u toku, a da će odluke o prihvatanju mature ili nekim prelaznim rešenjima doneti sami fakulteti.

Savet ističe i da će insistirati na jasnim pravilima polaganja državne mature, resursima i logistici, kao i preciznom stavu fakulteta koji treba time da zamene svoje prijemne ispite.

Prva državna ili velika matura za gimnazije i srednje stručne škole biće održana u junu 2022. godine. Sva deca koja su rođena 2004. godine i kasnije polagaće državnu maturu.

Izvor: Vebsajt Novosti, Lj. Begenišić, 10.10.2020.
Naslov: Redakcija