Zastava Bosne i Hercegovine

IZVEŠTAJ EVROPSKE KOMISIJE O NAPRETKU SRBIJE: Transparentnost Srbije navodi da izveštaj ukazuje na korupciju u Srbiji


Nevladina organizacija Transparentnost Srbija je saopštila da Izveštaj Evropske komisije (EK) ukazuje na korupciju kao veliki problem za napredak Srbije na evropskom putu.

Izveštaj potvrđuje da državni organi nisu primenili zakone i planove za borbu protiv korupcije, a ukazuje i na nedopustivu praksu da se javne nabavke i javno-privatna partnerstva ugovaraju na osnovu međudržavnih sporazuma, podvukla je ova organizacija.

Transparentnost Srbija ocenjuje da je jednako važan i poziv EK za unapređenje pravila o finansiranju predizborne kampanje, kao i da se u izveštaju "konstatuje kršenje zakona kada je reč o v.d. stanju u državnoj upravi", ali da je EK propustila da ukaže da "isti problem postoji u još drastičnijem obimu kod javnih preduzeća".

"Pored toga što se reč 'korupcija' pominje na čak 77 mesta u ovogodišnjem izveštaju, o značaju koji je dat ovom problemu svedoči i činjenica da se o njemu govori u vezi sa svim ključnim uslovima EU integracija - u okviru političkih kriterijuma, vladavine prava, ekonomskog razvoja i javne uprave", navodi Transparentnost Srbija.

Kako ukazuje TS "ovogodišnji izveštaj, jasnije nego ikad ranije, ukazuje na nedopustivu praksu da se javne nabavke i javno-privatna partnerstava umesto po zakonu, ugovaraju na osnovu međudržavnih sporazuma i na osnovu posebnih procedura za izbor 'strateških partnera' kod infrastrukturnih projekata 'od nacionalnog značaja'".

"EK je takođe podsetila na obavezu koju Srbija nije poštovala - da se i za hitne nabavke u vezi sa pandemijom KOVID-19 obezbedi primena zakonskih načela transparentnosti i konkurencije", saopštila je Transparentnost Srbija.

Izvor: Vebsajt N1, 08.10.2020.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija