Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA O USLOVIMA IZDAVANJA IZVODA IZ LISTA NEPOKRETNOSTI I LISTA VODA IZ GEODETSKOG KATASTARSKOG INFORMACIONOG SISTEMA, OD STRANE JAVNIH BELEŽNIKA I GEODETSKIH ORGANIZACIJA: Ministarstvo pravde navodi da Republički geodetski zavod "kontinuiranim neprimerenim primedbama" o radu javnih beležnika remeti pravnu sigurnost, a građane i privredu dovodi u zabludu


Ministarka pravde Nela Kuburović Kisić uputila je dopis Vladi Republike Srbije u kojem ukazuje da Republički geodetski zavod "kontinuiranim neprimerenim primedbama" o radu javnih beležnika remeti pravnu sigurnost, a građane i privredu dovodi u zabludu, saopštio je kabinet ministarke.

Ministarstvo pravde smatra "potpuno nedopustivim" navode RGZ da su izvodi iz lista nepokretnosti koje izdaju javni beležnici "plagirani", "u potpunoj suprotnosti sa zakonom", da predstavljaju "direktnu krađu proizvoda RGZ", kao i da se građani i privreda u te izvode ne mogu pouzdati i da treba da ih pribavljaju kod registrovanih geodetskih organizacija.

Kako je saopšteno, Ministarstvo pravde ocenjuje da su takve tvrdnje RGZ "očigledan pokušaj dezavuisanja javnosti sa ciljem skretanja pažnje sa sopstvenih upitnih rezultata rada".

Povodom tvrdnji RGZ da izvodi koje javni beležnici izdaju sadrže podatke koji nisu sastavni deo izvoda iz lista nepokretnosti, poput naznake da se izdaju u okviru Pravosudnog informacionog sistema, Ministarstvo pravde je ukazalo da je to neophodno zato što je ministarstvo nadležno za poslove pravosuđa odgovorno za verodostojnost i garanciju prikaza preuzetih podataka.

- To je propisano Uredbom o uslovima izdavanja izvoda iz lista nepokretnosti i lista voda iz Geodetskog katastarskog informacionog sistema, koje izdaju javni beležnici i geodetske organizacije ("Sl. glasnik RS", br. 91/2020), donetom krajem juna 2020. godine - ističu u ministarstvu. - Ukazujemo se u izvodima bez izuzetka navodi da je izvor podataka RGZ, a da podaci o nepokretnosti nemaju nikakve sadržinske razlike. U listovima nepokretnosti koje izdaju javni beležnici nema govora ni o kakvom plagiranju, budući da ti izvodi ne predstavljaju autorsko delo.

Komentarišući primedbe RGZ da postoje nepreciznosti u izvodima iz lista nepokretnosti koje izdaju javni beležnici, koje se odnose na napomenu o izdavanju izvoda po zahtevu stranke ili po službenoj dužnosti, ministarstvo je najavilo da će prikaz tih podataka precizirati u što kraćem roku.

- Javno beležništvo, kao posebna pravosudna profesija, znatno je doprinelo jačanju vladavine prava i pravne sigurnosti u Srbiji, te da je za kratko vreme postala brana svim ranijim nezakonitostima u oblasti prometa nepokretnosti, koje su vrlo često za epilog imale veliki broj opterećujućih postupaka pred sudovima - ističu u Ministarstvu pravde.

Izvor: Vebsajt Novosti, Z.R., 09.10.2020.
Naslov: Redakcija