Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SINDIKAT "SLOGA" TUŽI BANKE ZBOG NEZAKONITE NAPLATE POJEDINIH USLUGA


Udruženi sindikat Srbije "Sloga" saopštio je da preko svojih pravnih zastupnika pokreće sinhronizovanu akciju utuženja banaka koje posluju u Srbiji.

"Bankarski sektor u Srbiji godinama, uz blagoslov države i vlasti, a posebno ćutanje Narodne banke Srbije potpuno nekontrolisano stiče dobit od raznih provizija i naknada, i po tom osnovu na teret klijenata, osiromašenih građana, godišnje zarađuje više milijardi dinara", ističe Sloga.

Sindikat dalje ističe da su zato odlučili da svim svojim članovima koji koriste ili su koristili bankarske usluge ponudi da tuže banke i dobiju obeštećenje.

Taj sindikat ističe da su banke nezakonito naplaćivale obradu kredita, praćenje kredita, prevremenu otplatu, korišćenje platnih kartica i podizanje gotovine na bankomatu druge banke, kao i naknade za izdavanje potvrda i dostave pisanih obaveštenja klijentima, iako su bile dužne da ih izdaju i dostavljaju klijentima bez ikakve nadoknade ili provizije.

Sloga posebno ukazuje na naplatu osiguranja kod Nacionalne korporacije za osiguranje kredita (NKOSK) i ocenjuje da je to apsurd jer ono klijente ne osigurava, već osigurava isključivo banku čija je dužnost da ih osigura "što je uostalom nedavno i dokazano na sudu".

Podsetimo, sud je u avgustu utvrdio da su banke građanima nezakonito naplaćivale premije osiguranja stambenih kredita, a ako presuda postane pravosnažna, taj trošak mogao bi da, zbog postupanja Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita, padne na teret države, odnosno svih poreskih obveznika. Takođe, banke su građanima naplaćivale i druge troškove iako nisu smele.

Izvor: Vebsajt 021, 11.10.2017.