Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PORESKA UPRAVA: U planu je formiranje nove organizacione jedinice za pružanje usluga poreskim obveznicima, uvođenje novih elektronskih usluga i uprošćavanje administrativnih procedura za sve privredne subjekte koji poštuju propise i na vreme izmiruju obaveze. Za prolazak kroz brže procedure kvalifikovali bi se privrednici koji se nađu na tzv. Beloj listi, čije je formiranje predloženo Nacionalnim programom za suzbijanje sive ekonomije


Poreska uprava će formirati novu organizacionu jedinicu za pružanje usluga poreskim obveznicima, uvešće nove elektronske usluge i razmotriti mogućnost pojednostavljivanja administrativnih procedura iz svoje nadležnosti za sve privredne subjekte koji poštuju propise i na vreme izmiruju obaveze.

To je najavljeno na radnom susretu članova i partnera Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) sa direktorkom Poreske uprave, Draganom Marković.

Za prolazak kroz brže procedure kvalifikovali bi se privrednici koji se nađu na tzv. Beloj listi, čije je formiranje predloženo Nacionalnim programom za suzbijanje sive ekonomije, navodi se u saopštenju NALED-a.

Fokus na elektronske servise je deo procesa realizacije Programa transformacije Poreske uprave za period 2015-2020. godine u cilju poboljšanja naplate budžetskih prihoda, smanjenja troškova i unapređenja efikasnosti rada.

Pored toga, programom transformacije predviđeno je i smanjenje postojećeg broja organizacionih jedinica, kao i koncentracija na kontrole putem strateškog upravljanja rizicima. Naglašeno je da je vizija uspostavljanje moderne uprave, koja će biti efikasan servis poreskih obveznika.

"Želimo da gradimo partnerski odnos sa poreskim obveznicima i zato ćemo pokrenuti novi mehanizam kontrole rada Poreske uprave putem anketiranja korisnika naših usluga", rekla je Marković.

Cilj je, kako je navela, da se dobije nezavisna i objektivna ocena rada te Uprave, ali i da se edukuju obveznici o tome koje su nadležnosti tog državnog organa kako bi imali realnija očekivanja od Poreske uprave, dodajući da tu očekuje podršku NALEDA-a.

Saradnja NALED-a i Poreske uprave će, ocenjeno je, biti ključna za uspešnu realizaciju Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije i najavljene nagradne igre sa fiskalnim računima u okviru široke edukativne kampanje.

Predstavnici PU zainteresovani su za predlog NALED-a o uvođenju tzv. obavezne nalepnice na svim prodajnim mestima - putem koje bi se građanima pružila jasna informacije o vrsti računa koji je prodavac dužan da izda, bio on fiskalni ili ne.

Predsednik Upravnog odbora NALED-a, Goran Kovačević, ocenio je da su suzbijanje sive ekonomije i eliminacija nelojalne konkurencije odgovornoj privredi veliki izazovi koji predstoje.

"NALED i Savez za fer konkurenciju spremni su da zajedno sa Poreskom upravom pomognu Vladi Republike Srbije u realizaciji Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije koji bi u narednih pet godina u legalne tokove trebalo da vrati milijardu evra i značajno smanji stopu neformalne zaposlenosti", poručio je Kovačević.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 12.10.2016.
Naslov: Redakcija