Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POČETAK TVINING PROJEKTA "PREVENCIJA I BORBA PROTIV KORUPCIJE": Cilj projekta je jačanje mehanizama prevencije korupcije u Srbiji, kao i promovisanje aktivne uloge Agencije za borbu protiv korupcije, drugih nadležnih organa javne vlasti, organizacija civilnog društva i medija. Projekat, vredan dva miliona evra, finansiran je u okviru pristupnih EU fondova za RS i trajaće dve godine


Evropska unija je, 11. oktobra 2016. godine, započela dvogodišnji Tvining projekat, vredan dva miliona evra, koji će omogućiti saradnju i razmenu iskustava, dobre prakse i stručnog znanja između Agencije za borbu protiv korupcije Republike Srbije, s jedne strane i Nacionalne agencije za borbu protiv korupcije Republike Italije, kao i drugih nadležnih institucija Republike Italije i Kraljevine Španije, s druge strane.

Svečanost povodom obeležavanja početka projekta održana je u utorak, 11. oktobra, a govornici su bili gospođa Tatjana Babić, direktor Agencije za borbu protiv korupcije; gospodin Radomir Ilić, državni sekretar Ministarstva pravde u Vladi Republike Srbije; NJ.E. gospodin Majkl Davenport; šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji; gospodin Rafaele Kantone, predsednik Nacionalne agencije za borbu protiv korupcije Republike Italije; NJ.E. gospodin Đuzepe Manco, Ambasador Republike Italije u Republici Srbiji; NJ.E. gospodin Miguel Fuertes Suarez, Ambasador Kraljevine Španije u Republici Srbiji; gospođa Jelena Stojović, pomoćnik ministra finansija u Vladi Republike Srbije, gospodin Filipo Romano, rukovodilac projekta iz države članice EU i gospodin Euđenio Turko, stalni Tvining savetnik.

Cilj Tvining projekta jeste jačanje mehanizama prevencije korupcije u Republici Srbiji, kao i promovisanje aktivne uloge Agencije za borbu protiv korupcije, drugih nadležnih organa javne vlasti, organizacija civilnog društva i medija. Projekat, vredan dva miliona evra, finansiran je u okviru pristupnih EU fondova za Republiku Srbiju i trajaće dve godine. U okviru pregovora Republike Srbije i Evropske unije, projekat će doprineti reformskom procesu i usaglašavanju sa ciljevima i vrednostima Evropske unije vezanim za efikasniju borbu protiv korupcije (Poglavlje 23).

U postizanju ovih ciljeva, kada je reč o prevenciji korupcije, ključnu ulogu ima Agencija za borbu protiv korupcije, koja je nezavisan, državni organ, a čija je najznačajnija uloga da štiti javni interes, doprinosi smanjenju rizika od korupcije i promoviše važnost jačanja integriteta i odgovornosti organa javne vlasti i funkcionera. Projekat će osnažiti kapacitete Agencije za borbu protiv korupcije i unaprediti sistemski pristup u borbi protiv korupcije.

Za sprovođenje projekta zaduženi su Nacionalna agencija za borbu protiv korupcije, Ministarstvo pravde, Viša škola za pravosuđe Republike Italije i Glavno tužilaštvo Kraljevine Španije u saradnji sa Agencijom za borbu protiv korupcije Republike Srbije. U ime Republike Srbije, ugovarač ovog projekta je Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU (CFCU, Ministarstvo finansija), koji je odgovoran za poslove plaćanja, računovodstvo, praćenje i izveštavanje o sprovođenju aktivnosti.

Za više informacija o projektu možete kontaktirati: g. Euđenia Turka, Stalnog Tvining savetnika na projektu + 381 63 1715 247, eugenio.turco@giustizia.it.

Izvor: Vebsajt Agencije za borbu protiv korupcije, 11.10.2016.