Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O PSIHOAKTIVNIM KONTROLISANIM SUPSTANCAMA: IZMENAMA PROPISA DO KRAJA 2015. GODINE BIćE REšENO PITANJE UPOTREBE KANABISA U MEDICINSKE SVRHE


Predsednik udruženja "Lekalizacija Srbije", Antonije Kovačević, izjavio je da će najverovatnije do kraja 2015. godine lečenje preparatima od marihuane biti legalno, jer će biti usvojene zakonske norme koje će omogućiti svima onima koji se leče uljem kanabisa da to čine bez posledica.

Naime, Kovačević tvrdi da će do kraja 2015. godine biti usvojene izmene Zakona o psihoaktivnim kontrolisanim supstancama ("Sl. glasnik RS", br. 99/2010 - dalje: Zakon), koje će omogućiti svima onima koji se leče uljem kanabisa ili bi želeli da to ubuduće čine - da to rade bez straha od hapšenja i krivičnog gonjenja, slobodno, uz recept i lekarski nadzor. Na taj način Srbija će postati prva zemlja u regionu koja će na ovaj način humanizovati društvo i povesti brigu o zdravlju svojih građana, dodao je Kovačević.

Zvaničan zahtev za legalizaciju ulja od kanabisa Ministarstvu zdravlja podneo je Milan Savić, neurolog i direktor specijalne bolnice "Sveti Sava" u Beogradu, jer kako je rekao, postoje ozbiljna istraživanja koja govore da kanabisovo ulje pomaže pri lečenju kancera, epilepsije i drugih neurodegenerativnih bolesti.

"Takođe, to bi omogućilo da oboleli terapiju uzimaju legalno sa pretpostavljenim dejstvom na osnovnu bolesti, dakle bez potvrda iz kontrolisanih kliničkih studija, ali uz kontrolu lekara i mogućnost priključivanja već započetim istraživanjima", navodi Savić.

Izvor: Vebsajt Kurir, 11.10.2015.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija