Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O KOMUNALNIM DELATNOSTIMA: NOVI PROPIS BIćE USVOJEN DO KRAJA 2015. GODINE


Ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović, najavila je da će zajedno sa sindikatima biti pripremljen i do kraja 2015. godine usvojen novi Zakon o komunalnim delatnostima ("Sl. glasnik RS", br. 88/2011), koji će uvesti red u tu oblast.

"Hoćemo da uvedemo red u ovu oblast i zaštitimo zaposlene, ali i da napravimo jedinstvenu metodologiju utvrđivanja cena, uvedemo registar, da imamo bolju kontrolu... Hoćemo da odredimo ko može da se bavi komunalnom delatnošću, šta je to javni intres, a šta može da bude povereno nekim drugim privrednim društvima", rekla je Mihajlović.

Ona je rekla da će se uporedo raditi i na podzakonskim aktima kako bi se sa primenom novog Zakona moglo početi odmah, a najkasnije u roku od mesec dana od dana usvajanja, kao i da se razgovara i o tome da li će po istim cenama komunalne usluge plaćati građani i privreda.

Ministarka dodaje da u komunalnom sektoru ima viška zaposlenih u administraciji, ali ne i u osnovnoj delatnosti, ističući da je slično i u javnim preduzećima na republičkom nivou.

Ona je dodala da će Ministarstvo formirati novi sektor koji će se baviti komunalnim problemima i delatnošću.

Predsednik Sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Srbije i potredsednik SSSS Milan Grujić rekao je da je potrebna korenita reforma komunalnog sistema, pošto ga trenutno reguliše više zakona.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 12.10.2015.
Izvod iz vesti, Naslov, Obeležavanje: Redakcija