Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NAJAVLJENO USVAJANJE ZAKONA O UVOĐENJU PLATNIH RAZREDA U JAVNOJ UPRAVI DO KRAJA 2014. GODINE


Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički izjavila je u Zrenjaninu da aktuelna zabrana zapošljavanja u javnom sektoru i ukupna racionalizacija broja zaposlenih ne smeju da ugroze funkcionisanje te oblasti.

Udovički je nakon razgovora sa čelnicima opština Srednjobanatskog upravnog okruga ponovila da je najvažnije da se, sve dok ne budu urađene precizne analize o tome gde su viškovi zaposlenih u javnoj upravi, osigura da se ne popunjava prirodni odliv zaposlenih dok se prethodno ne obave određene preraspodele.

Na taj način će, kako je objasnila, oni koji su već u sistemu doći na mesta na kojima mogu da budu najproduktivniji.

Radimo na tome da povećamo efikasnost zaposlenih i izvršimo njihovo bolje raspoređivanje na poslove koji su najvažniji za uspešnost i uslužnost, bilo na republičkom ili na lokalnom nivou, naglasila je ona.

Udovički je najavila da bi do kraja godine trebalo da bude usvojen zakon o uvođenju platnih razreda u javnoj upravi.

Prema njenim rečima, primena tog zakona sprovodiće se u fazama, s obzirom na to da je reč o veoma složenom mehanizmu koji bi trebalo da pokriva približno 550.000 ljudi.

Zahvaljujući tom propisu, ubuduće će biti jasno ko koliko zarađuje, ukazala je ona i napomenula da tim zakonom neće biti obuhvaćena javna preduzeća, već javna uprava, odnosno javne službe, pri čemu će se tačno videti koliko se gde plaća za određene poslove.

Prema njenim rečima, ta pitanja će biti u centru pažnje naredne godine, u nameri da se određene nepravde i odstupanja u toj oblasti isprave koliko god je to moguće, kao i da se uredi čitav taj sistem.

Udovički je saopštila da je sa načelnikom i predstavnicima lokalnih samouprava Srednjobanatskog upravnog okruga razgovarano i o upravljanju imovinom, što je možda i jedna od najvećih kočnica lokalnog razvoja.

To se posebno odnosi na problem raspolaganja zemljištem, naročito u procesima privlačenja i realizacije investicija, objasnila je ona i dodala da se dobijanje neophodnih dozvola za prenos neke svojine na investitora obavlja previše sporo, zbog čega ulagači ponekad odustaju od projekata.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 12.10.2014.