Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

DA LI JE ZAKON O JAVNIM BELEŽNICIMA U SKLADU SA USTAVOM RS: Svi čekaju odluku Ustavnog suda


Pravosuđe je i dalje u blokadi, jer advokati i predstavnici Ministarstva pravde ne mogu da pronađu način da pomire svoje razlike. Oči i jedne i druge strane sada su uprte u Ustavni sud. Naime, na njemu je da odgovori na najvažnije pitanje u zemlji:

  • Da li je Zakon o javnim beležnicima u skladu sa Ustavom Srbije? Od odgovora na to pitanje zavisi koliko dugo će sudnice u zemlji još uvek zvrjati prazne.

- Ustavni sud je već obavestio javnost da je isključivo u interesu građana koji su zbog obustave rada advokata onemogućeni da ostvaruju zaštitu svojih prava pred sudovima i drugim organima, prekoredno uzeo u rad podnete inicijative za ocenu ustavnosti osporenih zakona i predlog nadležnog ministarstva za ocenu ustavnosti i zakonitosti uputstva Advokatske komore Srbije.

To znači da je rad na ovim predmetima u toku i da će javnost, kao i uvek do sada, blagovremeno biti obaveštena o ishodu postupaka, nakon što se oni sprovedu na način propisan Zakonom o Ustavnom sudu, za šta je nužno potrebno odgovarajuće vreme, jer se ne radi o izricanju mandatnih kazni, već o ispitivanju saglasnosti opštih akata sa Ustavom i zakonom. Stoga se sud do okončanja postupaka neće više oglašavati u javnosti - navodi se u pisanom odgovoru USS na pitanje Danasa kada bi mogli da očekujemo odluku.

Do odluke o tome da li je ZOJB ustavan, sukob u pravosuđu tapka u mestu. I pored pomirljivih tonova koji su mogli da se čuju na kongresu advokata od strane pripadnika međunarodnih advokatskih udruženja, zaključak kongresa je da se ni za pedalj ne odstupi od zahteva koji su predstavljeni prilikom stupanja u štrajk. Ni Ministarstvo pravde nije promenilo svoj stav da do okončanja protesta nikakvih razgovora neće biti.

Iz razloga što ovaj štrajk može da se otegne, neki advokati smatraju da bi advokatske komore Srbije i Vojvodine trebalo hitno da osnuju fond solidarnosti za pomoć advokatima koji su najviše ugroženi zbog obustave rada.

To je bio zaključak jučerašnje tribine koju je organizovala Advokatska komora Vojvodine sa koje su advokati poručili da neće odustati od protesta.

- Imaćemo situaciju: kadija te tuži, kadija ti sudi, ali i kadija te brani - što nikada u istoriji nije bio slučaj.

 U toku je proces podržavljenja advokature i suspendovanja ustavno-pravnog poretka Srbije - poručili su advokati.

Novinarka nedeljnika Vreme Tanja Tagirov koja prati pravne teme, kritikovala je "veliku većinu" medija jer protest advokata ignorišu ili ga ne prate na pravi način. "Mediji pokušavaju da naprave otpor javnosti prema advokatima, tako što njima kao krivicu pripisuju to što se odlažu suđenja. 

Izvor: www.danas.rs, V. Jeremić