Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA O KRITERIJUMIMA, USLOVIMA I NAČINU OBRAČUNA POTRAŽIVANJA I OBAVEZA IZMEĐU KUPACA – PROIZVOĐAČA I SNABDEVAČA: Ministarstvo energetike traži da prozjumeri plaćaju PDV samo za razliku u struji


Prozjumeri bi PDV trebalo da plaćaju samo na razliku između isporučene i proizvedene energiju, kažu iz Ministarstva rudarstva i energetike.

Međutim, to se još uvek ne dešava jer je stav Ministarstva finansija suprotan njihovom, pa je osnovica za obračun PDV-a ukupna isporučena energija.

Razlog za to je što je na računima primenjen obračun PDV-a koji je u skladu da tumačenjem Ministarstva finansija, objašnjavaju u pisanom odgovoru iz Ministarstva rudarstva i energetike.

Upravo na to su se žalili i građani koji su ugradili solarne panele i samim tim postali prozjumeri, odnosno i kupci i proizvođači struje.

Prozjumeri su takođe ukazali i na to da se investicije u solarne panele i elektrane slabo isplate upravo zbog stavki na računu za struju.

U ministarstvu zaduženom za energetiku tvrde da je Projekat kupac-proizvođač struje (prozjumer) jedan od najvažnijih projekata za povećanje energetske stabilnosti i nezavisnosti države, kao i da je opravdano njegovo uvođenje i pojednostavljenje.

Dodaju i da bi trebalo da se nađu rešenja koja bi povećala isplativost ugradnje solarnih panela.

Ministarstvo rudarstva i energetike je donelo Uredbu o kriterijumima, uslovima i načinu obračuna potraživanja i obaveza između kupaca – proizvođača i snabdevača ("Sl. glasnik RS", br. 83/2021 i 74/2022 – dalje: Uredba), koja je i dalje na snazi.

Ali, računi koji stižu prozjumerima nisu u skladu sa Uredbom već u skladu sa mišljenjem Ministarstva finansija. Na nepoštovanje Uredbe ukazivali su i prozjumeri.

Kako se podseća u odgovoru Ministarstva energetike, nakon usvajanja ove Uredbe, na zahtev Javnog preduzeća Elektro-privreda Srbije (EPS), Ministarstvo finansija je izdalo mišljenje na koji način će se obračunavati porezi, akcize i druge naknade prozjumerima.

Prema tom mišljenju, kao osnovica za PDV uzima se količina električne energije koju kupac-proizvođač preuzme od EPS snabdevanje.

Sa druge strane, kako se navodi, stav Ministarstva energetike je da je potrebno da osnovica za PDV, akcize, naknade i druge pripadajuće obaveze utvrđene posebnim propisima bude pozitivna vrednost razlike neto električne energije, koju je kupac–proizvođač preuzeo i predao snabdevaču.

Kako dodaju, njihovo mišljenje je da će se u skladu sa Zakonom o porezu na dodatu vrednost ("Sl. glasnik RS", br. 84/2004, 86/2004 - ispr., 61/2005, 61/2007, 93/2012, 108/2013, 6/2014 - usklađeni din. izn., 68/2014 - dr. zakon, 142/2014, 5/2015 - usklađeni din. izn., 83/2015, 5/2016 - usklađeni din. izn., 108/2016, 7/2017 - usklađeni din. izn., 113/2017, 13/2018 - usklađeni din. izn., 30/2018, 4/2019 - usklađeni din. izn., 72/2019, 8/2020 - usklađeni din. izn. i 153/2020), kupcu-proizvođaču će se obračunati PDV. On će ga platiti na osnovu količine struje koju je preuzeo od snabdevača u nekom obračunskom periodu, utvrđene po vremenima primene tarife za aktivnu energiju.

“Ne može se izvršiti kompenzacija (prebijanje) iznosa (poreske osnovice) PDV-a u vidu “netovanja” električne energije preuzete od Snabdevača i električne energije isporučene od strane kupca-proizvođača”, piše u odgovoru Ministarstva energetike

Količina preuzete električne energije od snabdevača, kako se naglašava, čini i osnovicu za obračun akcize, naknade za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije, i naknade za unapređenje energetske efikasnosti.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, Čedomir Savković, 08.09.2022.
Naslov: Redakcija