Zastava Bosne i Hercegovine

ODLUKA O IZMENI ODLUKE O PRIVREMENOJ ZABRANI IZVOZA EVRO DIZELA EN 590: Zabrana izvoza evro dizela na snazi do 15. septembra 2022. godine


Vlada Republike Srbije produžila je zabranu izvoza evro dizela EN 590 standarda SRPS EN 590 za još sedam dana, objavljeno je u Službenom glasniku.

Vlada je donela Odluku o izmeni Odluke o privremenoj zabrani izvoza evro dizela EN 590 ("Sl. glasnik RS", br. 103/2022) kojom se zabrana produžava za još sedam dana.

“Odluka je doneta imajući u vidu da energetska kriza na svetskom tržištu i dalje prouzrokuje pretnju od nastanka kritične nestašice ove robe, bitne za građane Republike Srbije”, piše u saopštenju Vlade.

Odluku o zabrani izvoza doneta je početkom jula i od tada je više puta produžena.

Zabrana se odnosi na robu pod tarifnom oznakom 2710 19 43 00, piše u toj Odluci.

Pod tom oznakom se nalaze gasna ulja sa sadržajem sumpora, ne preko 0,001 odsto po masi.

Gasna ulja 0,1 su sva tečna goriva naftnog porekla namenjena za rad motora sa kompresionim paljenjem koja se koriste za pogon radnih mašina i traktora (poljoprivrednih i šumskih) u skladu sa propisom kojim se uređuje bezbednost saobraćaja na putevima, železničkih vozila, kao i plovila sa dizel motorom, piše u Pravilniku o tehničkim i drugim zahtevima za tečna goriva naftnog porekla ("Sl. glasnik RS", br. 150/2020 i 127/2021).

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, Nevena Petaković, 08.09.2022.
Naslov: Redakcija