Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UREDBA O PONUDI ZAMENSKOG PUTOVANJA ZA TURISTIČKO PUTOVANJE KOJE JE OTKAZANO ILI NIJE REALIZOVANO USLED BOLESTI COVID-19 IZAZVANE VIRUSOM SARS-COV-2: Do 15. januara naredne godine turističke agencije bi građanima trebalo da refundiraju između 15 i 20 miliona evra za nerealizovana putovanja


Do kraja ove turističke sezone, kako se očekuje, biće iskorišćeno oko 60 odsto zamenskih vaučera za putovanja koja nisu organizovana prošle godine. Preostalih 40 procenata ili, prema grubim procenama, između 15 i 20 miliona evra domaće agencije bi trebalo da vrate putnicima do 15. januara sledeće godine. Novca, apeluju agencije, nema, zbog čega su pomoć zatražili od Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, a rešenja su u pripremi.

U Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija Juta kažu da su tražili odobravanje namenskih kredita agencijama koje će vraćati novac putnicima, i to iz Republičkog fonda za razvoj.

- Još nemamo zvaničnu potvrdu, ali pregovaramo i očekujemo da će agencije ipak dobiti priliku da se zaduže iz Fonda za razvoj kako bismo prevazišli problem i nastavili s poslovanjem. Dogovor je da do kraja oktobra dostavimo podatke o broju agencija i nerealizovanih putovanja, iznosu novca koji agencije duguju, kako bi to moglo da se opredeli iz budžeta - kaže Aleksandar Seničić, direktor Jute.

Ministarka trgovine Tatjana Matić je pre nekoliko dana na zvaničnom instagram profilu objavila da je na sastanku s direktorkom Fonda za razvoj razgovarala o mogućnostima i načinima kreditiranja zamenskih putovanja, i to za agencije koje ne budu u mogućnosti da vrate novac putnima.

- Za tu namenu od januara će biti otvorena posebna kreditna linija - najavila je Matićeva. Turističke agencije su osim predloga zatražile i odlaganje Uredbe o ponudi zamenskog putovanja za turističko putovanje koje je otkazano ili nije realizovano usled bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 ("Sl. glasnik RS", br. 63/2020) i to za šest meseci, što će, smatraju, izazvati burne reakcije putnika.

Seničić objašnjava da je svestan da bi bilo negativnih reakcija, ali da bi putnicima trebalo objasniti da je razlog odlaganja to što je potrebno vreme da se krediti odobre.

- Slično je učinila i Slovenija, koja je imala rok do 31. januara da agencije vrate novac putnicima. Odobreni su krediti na sedam godina, i to sa grejs periodom od dve godine. Kada je reč o Srbiji, za sada je poznato da će agencije za ove kredite morati da obezbede garancije, što će nekima biti problem. Možda za one koji su zainteresovani bude omogućeno i davanje garancija ličnim menicama, ali to je nešto o čemu ćemo još razgovarati - objašnjava Seničić.

Direktor Jute kaže da očekuje da će neke agencije otići u stečaj, ali da bi država trebalo da bude stroža u ovom slučaju i da se ustanove razlozi zbog kojih neko prestaje s poslovanjem. Najveći broj agencija, ipak, želi da se spase i da prevaziđe finansijske probleme, što bi u ovom trenutku moglo da se dobije odobravanjem kredita iz Fonda za razvoj.

Da podsetimo, država je, zbog pandemije virusa korona donela Uredbu po kojoj organizator turističkog putovanja putniku može da ponudi zamensko putovanje za nerealizovano putovanje koje je u celosti ili delimično uplaćeno zaključno sa 15. martom 2020. godine, bez obzira na period realizacije, a koje je otkazano ili nerealizovano u periodu vanrednog stanja ili kasnije zbog okolnosti izazvanih virusom korona.

Zamenska putovanja su, objašnjavaju u Juti, bila nova turistička putovanja, kojim se zamenjuje prethodno nerealizovano, koje je bilo u celosti ili delimično uplaćeno. Uredbom je predviđeno da se novac putnicima koji ne iskoriste vaučere vrati 15. januara 2022. godine. Međutim, prihodi od ove sezone su, kažu u agencijama, izuzetno niski, a male su šanse da im strani partneri vrate novac. Na primer, Italija je u julu donela odluku da odloži vraćanje novca za uplaćene aranžmane u ovoj zemlji do 2023. godine, a isto su najavljivali i hotelijeri u Grčkoj i Španiji. Samo od stranih partnera iz Italije naše agencije potražuju oko milion evra, a reč je o novcu za ekskurzije, prolećna putovanja na severu Italije i čartere za Sardiniju i Siciliju. Da podsetimo, većina evropskih zemalja je početkom prošle godine usvojila uredbe o zamenskim putovanjima kojima se odlaže obaveza vraćanja novca putnicima, ali su one kasnije revidirane, pa je turistima pružena mogućnost da biraju da li žele zamensko putovanje ili da im novac odmah bude vraćen.

Izvor: Vebsajt Politika, Jelica Antelj, 07.09.2021.
Naslov: Redakcija