Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZA PROMENU USTAVA REPUBLIKE SRBIJE: Alumni klub Pravosudne akademije smatra da Predlog ustavnih izmena ne sadrži sve nužne odredbe


Alumni klub Pravosudne akademije (AKPA) ukazao je da poslednji polazni tekst akta o promeni Ustava, koji će biti predmet javne rasprave ove nedelje, ne sadrži sve nužne odredbe, a Radnu grupu koja je sačinila tekst akta o promeni Ustava pozvao da javnosti pruži objašnjenje.

Iako akt sadrži određena unapređenja u odnosu na prethodne nacrte ustavnih amandmana, AKPA u saopštenju poručuje da polazni tekst akta o promeni Ustava koji je izradila savetodavna Radna grupa “izostavlja bitne delove koji su se nalazili u nacrtima ustavnih amandmana Ministarstva pravde i koji su služili kao osnova za izradu teksta o promeni Ustava”.

Amandmani koji se odnose na uslove za izbor na sudijsku i tužilačku funkciju su u potpunosti obrisani iz teksta amandmana i prepušteni zakonskom uređivanju, što je slučaj i sa celokupnim brisanjem amandmana koji se odnosi na Pravosudnu akademiju.

Iz AKPA podsećaju da je Venecijanska komisija podržala konstitualizaciju Pravosudne akademije smatrajući da je toj ustanovi mesto u Ustavu i savetovala da se kroz ustavne amandmane pruže garancije zaštite Pravosudne akademije od neprimerenih uticaja na izbor sudija i tužilaca.

“Cilj ustavnog propisivanja svih uslova za izbor sudija i tužilaca bila bi stabilizacija dosadašnjih zakonskih normi koje već čitavu deceniju predstavljaju trusnu tačku u pravosudnom sistemu zbog čestih zakonskih izmena i velikog broja inicijativa za ocenu ustavnosti ovih normi”, navodi se u saopštenju.

Uprkos stavu Venecijanske komisije, Radna grupa je prepustila regulisanje ovih važnih pitanja sudske nezavisnosti i tužilačke samostalnosti zakonodavnom nivou, zbog čega bi moglo biti propuštano obezbeđivanje nezavisnosti Pravosudne akademije i dalje obezvređivanje te institucije, kao i niži nivo pravne sigurnosti i manje garancije u pogledu procesa izbora sudija i tužilaca.

Izvor: Vebsajt Danas, 08.09.2021.
Naslov: Redakcija