Zastava Bosne i Hercegovine

MINISTARSTVO ZA EVROPSKE INTEGRACIJE I RAZVOJNA AGENCIJA SRBIJE POTPISALE MEMORANDUM O SARADNJI KOJI SE ODNOSI NA KOORDINACIJU AKTIVNOSTI I NALAŽENJA FINANSIJSKIH IZVORA ZA PROJEKTE NA LOKALU A KROZ MREŽU REGIONALNIH RAZVOJNIH AGENCIJA


Ministar za evropske integracije u Vladi Republike Srbije, Jadranka Joksimović, razgovarala je sa regionalnim direktorom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Zapadni Balkan, Žužanom Hargitai, o razvoju Srbije kroz proces evropskih integracija.

U saopštenju sa sastanka se navodi da je potreba i obostrana želja da se koordiniranim pristupom fondova EU (IPA 2018) i EBRD-a omogući veća dostupnost povoljnih kredita koje ova banka opredeljuje za razvoj malih i srednjih preduzeća, a radi ekonomskog razvoja lokalnih sredina, ali i infrastrukture, energetske efikasnosti, životne sredine i drugog.

Joksimović je, napominjući da bi iznos bespovratnih sredstava Evropske komisije za Srbiju trebalo da bude veći nego do sada, iskazala saglasnost sa potrebom efikasnog modela kombinovanja bespovratnih IPA sredstava i zajmova EBRD.

Pored toga, istaknuta je i neophodnost dalje saradnje u realizaciji projekata iz oblasti energetske efikasnosti.

Joksimović je, u tom smislu, ukazala na važnost tih projekata, a njena inicijativa prepoznata je i podržana od međunarodnih finansijskih institucija i Evropske komisije.

Ona je Žužanu Hargitai informisala o tome da su Ministarstvo za evropske integracije i Razvojna agencija Srbije potpisale Memorandum o saradnji, koji se odnosi na koordinaciju aktivnosti i nalaženja finansijskih izvora za projekte na lokalu, a kroz mrežu regionalnih razvojnih agencija.

To će, kako je objasnila, doprineti boljem prepoznavanju potreba malih i srednjih preduzeća na lokalnom nivou.

Hargitai je napomenula da se sredstva EBRD-a namenjena za regionalne incijative u značajnoj meri izdvajaju za potrebe Srbije što, kako je akcentovala, dokazuje ozbiljniji kapacitet institucija naše države u odnosu na region.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 12.09.2018.
Naslov: Redakcija