Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O ZAPOSLENIMA U JAVNIM SLUŽBAMA: Forum beogradskih gimnazija nezadovoljan Nacrtom zakona


Nacrt zakona o zaposlenima u javnim službama ima određene nedostatke, saopštio je Forum beogradskih gimnazija (FBG) i pozvao prosvetne sindikate da osmisle zajedničku taktiku kako taj zakon ne bi bio usvojen.

FBG navodi da se Nacrtom zakona uvodi interno tržište rada, koje omogućava prelazak iz jedne javne ustanove u drugu uz zadržavanje plate iz prethodne ustanove.

"To znači da bi neko, ko bi iz lokalne samouprave prešao u prosvetu, mogao da zadrži veću platu, čime se diskriminišu prosvetni radnici koji su godinama radili u prosveti bez mogućnosti napredovanja", stoji u saopštenju.

Navode i da se Nacrt zakon ne bavi platama već platnim okvirima, koji neće podrazumevati preraspodelu novca, već će oni koji imaju više plate i dalje imati više, dok će oni koji imaju manje ostati sa manjim.

U saopštenju se tvrdi i da "sindikati više neće moći da pregovaraju o ceni rada, jer će se o tome pitati Socio-ekonomski savet, čijim predlozima će se rukovoditi Vlada", kao i da posebni kolektivni ugovori više neće imati nikakvog značaja jer će sve biti regulisano predloženim Zakonom.

Dodaju i da je Nacrtom zakona poslodavcu omogućeno da premešta radnika s jednog na drugo radno mesto bez njegovog pristanka, te da nije u obavezi da plati uvećane putne troškove do kojih eventualno došlo prelaskom na drugo radno mesto.

Izvor: Vebsajt Blic, 12.09.2017.
Naslov: Redakcija