Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

MINIMALNA CENA RADA PO RADNOM ČASU ZA 2018. GODINU IZNOSIĆE 143 DINARA: Predstavnici Socijalno-ekonomskog saveta dogovorili su se da minimalna cena rada bude povećana 10 odsto, a da se poslodavcima ne povećava trošak na osnovu poreza


Predstavnici Socijalno-ekonomskog saveta dogovorili su se da minimalna cena rada bude povećana na 143 dinara po satu, izjavio je predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.

Atanacković je rekao i da je poslodavcima obećano da se bruto plate neće povećavati, što praktično znači da će se naći način da se poveća neoporezivi deo plata.

Predsednik Unije poslodavaca rekao je posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta da je dogovoreno da minimalna zarada bude povećana 10 odsto, a da se poslodavcima ne povećava trošak na osnovu poreza.

"Ministar finansija Dušan Vujović je obećao da posle uvećanja minimalne zarade poslodavci neće imati veći trošak. On je objasnio da je nemoguće povećati minimalnu zaradu za više od 10 odsto jer bi to urušilo budžet za narednu godinu", naveo je Atanacković.

Socijalno ekonomski savet odlučio je i da ne prihvati Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti, jer, kako je rekao Atanacković, ovaj zakon ima mnogo manjkavosti.

Minimalna cena rada po satu od januara ove godine je povećana sa 121 dinar po satu na 130 dinara, a poslednjih pet godina za 15 dinara. Minimalnu zaradu od 22.880 dinara u Srbiji prima oko 350.000 radnika.

Članovi Socijalno-ekonomskog saveta su predsednici Vlade Republike Srbije, reprezentativnih sindikata i Unije poslodavaca Srbije.

Izvor: Vebsajt N1, Vojislav Stevanović, 12.09.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija