Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODRŽANA TRIBINA "PRIMENA ZAKONA O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU" U ORGANIZACIJI ADVOKATSKE KOMORE BEOGRADA


Tribina sa temom "Primena Zakona o izvršenju i obezbeđenju", u organizaciji Advokatske komore Beograda, održana je 10. septembra 2016. godine u Sava Centru.

Moderator tribine bio je predsednik Advokatske komore Beograda, Slobodan Šoškić, a govornici Mirjana Dimitrijević, javni izvršitelj, i Mladen Nikolić, sudija Privrednog apelacionog suda. Uvodničari su govorili o postupku izvršenja i obezbeđenja, sa posebnim osvrtom na novine značajne za rad advokata.

Mirjana Dimitrijević je istakla da je novim Zakonom o izvršenju i obezbeđenju ("Sl. glasnik RS", br. 106/2015 - dalje: Zakon) uveden novi koncept postupka izvršenja i govorila je o značajnim razlikama između ovog i Zakona o izvršenju i obezbeđenju ("Sl. glasnik RS", br. 31/2011, 99/2011 - dr. zakon, 109/2013 - odluka US, 55/2014 i 139/2014 - stari Zakon).

Bitne razlike o kojima je bilo reči odnose se na nadležnost sudova i javnih izvršitelja, zatim na odlaganje postupka izvršenja i na položaj trećih lica u ovim postupcima. Dimitrijević je istakla da je sada izjednačen položaj stranaka pred sudom i javnim izvršiteljima.

Deo izlaganja bio je posvećen položaju javnih izvršitelja, koji je potpuno drugačiji u odnosu na onaj koji je bio propisan starim Zakonom. U završnom delu ovog izlaganja bilo je reči o troškovima postupka pred javnim izvršiteljima, sa praktičnim primerom načina obračunavanja istih.

Sudija Mladen Nikolić govorio je o pravnim lekovima predviđenim novim Zakonom. Značajna novina o kojoj je sudija govorio je i ponovno uvođenje žalbe kao pravnog sredstva u postupku izvršenja. U drugom delu svog izlaganja sudija je govorio o postupku obezbeđnja, vrstama privremenih mera i njihovom sprovođenju, a osvrnuo se i na nedoumice koje su se pred sudom pojavile tokom ovog kratkog perioda od početka primene novog Zakona.

Izvor: Redakcija, 12.09.2016.