Zastava Bosne i Hercegovine

DRŽAVNO VEĆE TUŽILACA: DO KRAJA SEPTEMBRA 2016. GODINE VLADI REPUBLIKE SRBIJE BIćE PROSLEđENA LISTA KANDIDATA ZA MESTO TUžIOCA ZA RATNE ZLOčINE


Tužilaštvo za ratne zločine (TRZ) trebalo bi vrlo brzo da dobije svog šefa. Postupak za izbor kandidata za rukovodioca ovog specijalizovanog tužioca, koji vodi Komisija Državnog veća tužilaca (DVT), okončan je i njihova imena bi do kraja septembra 2016. godine trebalo da budu prosleđena Vladi Republike Srbije na odlučivanje.

Iz DVT-a navode da je izbor Tužioca za ratne zločine prioritet i da je gotovo izvesno da će do kraja septembra lista kandidata za ovo mesto biti prosleđena Vladi.

Imena kandidata mogla bi da budu poznata već posle sledeće sednice DVT-a, zakazanoj za 19. septembar 2016. godine.

Na dnevnom redu ove sednice nalazi se i pitanje izbora šefova 33 tužilaštava u Srbiji, među kojima je TRZ.

Pet kandidata za mesto prvog čoveka TRZ početkom juna je predstavilo program organizacije i unapređenja rada javnog tužilaštva, na čijem čelu pretenduju da se nađu. Time je, praktično, okončana procedura izbora kandidata. Tokom postupka, komisija DVT je bodovala i stručnost i osposobljenost kandidata, a jedan kandidat koji dolazi van tužilačke strukture polagao je i pismeni test. Na osnovu zbira osvojenih bodova, članovi najvišeg tužilačkog tela će sačiniti listu kandidata i odlučiti koje će od njih predložiti vladi, a ona dalje Narodnoj skupštini Republike Srbije na usvajanje.

Posle sprovedenog izbornog postupka najviše šanse za izbor na mesto prvog čoveka TRZ ima dosadašnja zamenica tužioca Snežana Stanojković, dok se na drugoj poziciji po zbiru bodova sakupljenim tokom izbornog postupka nalazi Milan Petrović, prvi zamenik Tužioca za ratne zločine. Iza njih su sudija Apelacionog suda u Novom Sadu Dejan Terzić, zamenik republičkog tužioca Đorđe Ostojić i zamenik višeg tužioca u Novom Sadu Milorad Trošić.

Tužilaštvo za ratne zločine jedino je u Srbiji koje još nema svog šefa, makar i privremenog. Vladimir Vukčević, koji je do 1. januara 2016. godine bio prvi čovek ovog specijalizovanog tužilaštva, početkom ove kalendarske godine formalno je ispunio zakonske uslove za odlazak u penziju, a Republički javni tužilac, Zagorka Dolovac, nije imenovala vršioca funkcije tužioca. Istine radi, Republički tužilac nema zakonski rok u kojem mora da imenuje vršioca funkcije tužioca, ali je činjenica da to nije urađeno jedino u slučaju Tužilaštva za ratne zločine, veoma važnom u funkcionisanju pravnog sistema Srbije i za odnose sa zemljama u regionu.

Podsetimo, krajem decembra 2015. godine, sproveden je postupak za izbor Tužioca za ratne zločine, ali on nije izabran. Naime, Dejan Terzić je tada dobio najveći broj glasova narodnih poslanika – 109, ali mu to nije bilo dovoljno da bude izabran na novu dužnost jer za njega nije glasala polovina od ukupnog broja poslanika kojih ima 250.

Izvor: Vebsajt Politika, Miroslava Derikonjić, 08.09.2016.
Naslov: Redakcija