Zastava Bosne i Hercegovine

TURISTIČKI ARANŽMANI U SLUČAJU VIŠE SILE: Ukoliko nije proglašeno vanredno stanje od zvaničnih institucija države u koje se putuje i ukoliko nisu prekinute veze za prevoz putnika agencije nemaju obavezu da ponude zamensku destinaciju. Ukoliko agencija ne može da izvede putovanje i na taj način raskine ugovor (dakle ne ponudi zamensko putovanje na drugoj destinaciji) onda ima obavezu da izvrši povraćaj novca. Ukoliko sam putnik otkaže putovanje i raskine ugovor o putovanju bez obzira na ponuđeno putovanje do koga je došlo usled više sile, snosi troškove otkaza u iznosu stvarnih troškova koje je agencija imala u organizacija


Da li će turističke agencije obustaviti prodaju aranžmana za Eviju i šta se dešava ukoliko se putnici zbog novonastale situacije odluče da ipak otkažu letovanje na ovom grčkom ostrvu?

Požari u Grčkoj bukte već nekoliko dana, a trenutno je najkritičnija situacija na Eviji, gde se u ovom trenutku nalazi oko 500 srpskih turista.

"Neki od turista idu kući ovih dana ili ostaju do završetka svojih aranžmana", navela je Gordana Radosavljević, administratorka Fejsbuk grupe Evija na dlanu.

Direktor Jute Aleksandar Seničić je rekao da ne postoji osnov za povraćaj novca za neiskorišćene aranžmane, jer je svima ponuđen alternativni smeštaj i dodao da su svi naši turisti bezbedni.

"Svi su izmešteni iz dela koje je bilo ugroženo, mesto Pefki na Eviji gde je najveći deo naših turista boravio. Mi ne možemo da se ponašamo van situacije koji su diktirani od strane kriznog štaba koji organizuje na koji način će se dešavati evakuacija", napominje Seničić.

Istakao je da su se turističke agencije ponele profesionalno, jer je trebalo sve to organizovati u ovakvim okolnostima.

"Veliki deo njih je uložio svoja sredstva kako organizovao lokalne autobuse... Mnogi su izmešteni u drugu regiju omogućeno im je da nastave letovanje na drugim smeštajnim objektima", istakao direktor Jute.

Na pitanje da pojasni proceduru po kojoj turistička agencija postupa u ovakvim situacijama, Aleksandar Seničić je rekao da agencije imaju moralnu obavezu prema svojim klijentima da ponude zamensku destinaciju.

"S obzirom da se radi o "višoj sili" nemaju obavezu ukoliko nije proglašeno vanredno stanje od zvaničnih institucija države u koje se putuje i ukoliko nisu prekinute veze za prevoz putnika. Ali ukoliko agencija ne može da izvede putovanje i na taj način raskine ugovor (dakle ne ponudi zamensko putovanje na drugoj destinaciji) onda ima obavezu da izvrši povraćaj novca.

Ukoliko sam putnik otkaže putovanje i raskine ugovor o putovanju bez obzira na ponuđeno putovanje do koga je došlo usled više sile, snosi troškove otkaza u iznosu stvarnih troškova koje je agencija imala u organizacija. Mislim da u ovom momentu velike tragedije koja je zahvatila Grčku i situacije gde su ljudi izgubili živote, imovinu nije ni moralno da se raspitujemo da li će vratiti novac za uplaćena letovanja, već smatram da bi pomoć bila i prihvatanje zamenskih destinacija koje agencije nude na svoju štetu, rekao je Seniči.

Što se tiče reagovanja turističkih agencija u ovoj situaciji, reakcije su uglavnom iste.

Iz Argus Toursa savetuju turistima da letovanje provedu na nekoj drugoj destinaciji, ali da onima koji odluče da otkažu putovanje vraćaju novac.

"Argus Tours je obustavio prodaju aranžmana za Eviju. Putnicima koji imaju uplaćene aranžmane za Eviju predlažemo da svoje letovanje provedu na nekoj drugoj destinaciji u Grčkoj, za šta se većina i odlučuje. Putnicima koji odluče da otkažu svoje putovanje vršimo povraćaj uplaćenih sredstava", kažu iz Argus Tursa.

Iz agencije Sabra Travel kažu da su svi putnici koji su preko njih uplatili letovanje zbrinuti i preseljeni na druge destinacije.

"Sledeću smenu imamo 12.08. i te putnike ne šaljemo na Eviju (ni Pefko ni Edipsos) nego smo im dali mogućnost da biraju neku drugu destinaciju bez doplate. Sledeća smena nam je 17.08. i za tu smenu još uvek pratimo razvoj situacije, ukoliko se požari potpuno ugase nema razloga da se bilo šta menja, ukoliko i dalje bude opasnosti, svakako ćemo i njima ponuditi alternativni smeštaj. Naši putnici nema razloga da otkazuju smeštaj zbog požara, jer ukoliko ih bude, svakako ćemo im ponuditi alternativni smeštaj po ličnom izboru", kažu.

Iz agencije Barcino tours kažu da je situacija u Edipsosu potpuno mirna i da život teče normalnim tokom i bez ikakvih problema.

"U proteklih par dana se oseća malo dim u vazduhu, ali već juče ga nije bilo, tako da sve funkcioniše", kažu.

Svakodnevno su u kontaktu sa svojim putnicima, kao i sa partnerima na destinaciji.

"Što se Pefkija tiče, dok se život ne vrati u normalu, većina aranžmana je prebačena ili u Edipsos po želji putnika ili na nekim drugim destinacijama. Najčešće je zbog blizine izabrana Olimpijska regija. Posebno nam je drago što naši putnici imaju razumevanja, jer je pitanju viša sila, pa samim tim i prihvataju prebačaj na neku drugu destinaciju ukoliko to žele. Svi su željno iščekivali svoja letovanja, pa samim tim nemamo ni otkazane aranžmane", kažu iz Barcino toursa.

I agencija Euroturs radi na tome da svoje putnike prebaci na neke druge destinacije i unapred se izvinjavaju zbog neprijatnosti.

"Svoje letovanje od danas ili sutra do kraja smene 14.8. možete nastaviti u Olympic Beach-u. Detaljno obaveštenje smo poslali SMS-om. Za putnike autobusom obezbeđen je prevoz ujutru 9.8. do Olympic Beach-a i povratak 14.8. iz Olympic Beach-a. Naravno, vaše letovanje nastavljate bez ikakvih doplata", poručuju iz Eurotursa.

Izvor: Vebsajt B92, 10.08.2021.
Naslov: Redakcija