Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

INDEKS ZAŠTITE SVOJINSKIH PRAVA: Uprkos napretku Srbija na začelju liste. Loše ocene u oblasti nezavisnosti sudstva, kontroli korupcije i autorskim pravima


Srbija je po nedavno objavljenom Indeksu zaštite svojinskih prava 101. od 125 zemalja. Iako smo napredovali devet pozicija u odnosu na 2017. godinu, i to pre svega u oblasti registracije imovine i pristupa kreditima, pravna i politička komponenta indeksa su lošije, pa smo u oblasti nezavisnosti sudstva i kontroli korupcije, ali i autorskim pravima, loše ocenjeni.

Mihailo Gajić direktor ekonomske istraživačke jedinice Libeka kaže da je dobra pozicija u zaštiti svojinskih prava zato što taj indeks povezan sa drugim stvarima.

"Jedna stvar je nivo investicija. Dakle, ukoliko vi želite da imate tržišnu privredu za koju želite da raste i da se razvija, vi morate da omogućite zaštitu imovinskih prava ljudi koji u njoj posluju. Ukoliko to ne uspete da uradite, imovinska prava će postojati samo za one koji imaju dovoljno moći da se sami izbore za njih ili koji su bliski političkoj vlasti. Ukoliko imate neko preduzeće koje ne može da naplati potraživanja od svog klijenta, ono kasnije ne može ni da plati svojim dobavljačima, niti može da plati radnicima plate, da plati poreske dažbine i onda se tu krug prilično zatvara. Ukoliko želimo da kod nas u Srbiju dolaze firme koje nisu šrafciger industrija, dakle spajanje kablova, automobilska industrija itd., nego one koje sa sobom donose veću dodatu vrednost, samim tim i veće plate, mi moramo da obezbedimo veće plate. Najbolje rangirane zemlje na ovom indeksu su Finska, Novi Zeland, tu su jako dobro tangirane zemlje Zapadne Evrope i Severne Amerike. Dakle, postoje preduslovi za to da tržišna privreda funkcioniše dobro i generiše rast i razvoj, a to su npr. efikasno sudstvo, profesionalna i efikasna državna administracija", kaže Gajić.

On podseća da je u izveštaju za 2017. godinu Srbija bila na 110. mestu i da je kao eklatantan primer nepoštovanja svojinskih prava naveden slučaj "Savamale". Najveća konačna ocena je 10 i ona bi podrazumevala potpunu sigurnost svojinskih prava: privatna imovina u takvoj zemlji bila bi zaštićena, a svojinska prava dobro definisana i nepovrediva.

U ovogodišnjem izveštaju, skor Srbije je 4,6, od nas su od evropskih zemalja lošije plasirani BiH, Albanija i Moldavija.

Izvor: Vebsajt N1, Tanja Veselinović, 09.08.2018.
Naslov: Redakcija