Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

REAGOVANJE POVERENIKA POVODOM ZAHTEVA BANAKA DA KLIJENTI PRILIKOM OTVARANJA RAČUNA PRISTANU NA DOSTAVLJANJE SVOJIH PODATAKA PORESKIM ORGANIMA SJEDINJENIH AMERIČKIH DRŽAVA


Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je povodom vesti prenetih u medijima da banke novim klijentima uslovljavaju otvaranje računa, odnosno pružanje usluge prethodnim potpisivanjem izjave da pristaju da se njihovi lični podaci, odnosno podaci o promenama na računu mogu dostavljati poreskim organima Sjedinjenih Američkih Država pokrenuo poseban postupak nadzora i od banaka zatražio da se izjasne o svrsi i pravnom osnovu takve obrade ličnih podataka.

Poverenik upozorava da je u svim situacijama kada se obrada podataka vrši na osnovu pristanka neophodno da taj pristanak bude ne samo informisan tako što će lice o kome se radi biti potpuno obavešteno o osnovu, obimu, svrsi i konsekvencama obrade podataka, nego i slobodan, odnosno da ukoliko je uslovljen, iznuđen ne može da proizvodi pravno dejstvo, te da bi obrada podataka po takvom "osnovu" bila nedozvoljena, suprotna Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti.

Samo po sebi eventualno uslovljavanje bankarskih usluga potpisivanjem ovakve izjave, odnosno uskraćivanje usluga zbog nepotpisivanja nije u nadležnosti Poverenika, ali poverenik smatra da bi takođe predstavljalo kršenje zakona na koje bi trebali da reaguju nadležni organi, posebno NBS.

S tim u vezi poverenik Rodoljub Šabić je izjavio i sledeće:

"Na teritoriji Republike Srbije niko ne može sprovoditi nacionalne propise druge zemlje koji su u suprotnosti sa propisima Srbije. Eventualno usklađivanje naših propisa sa propisima drugih država ili međunarodnih organizacija podrazumeva prethodne odluke i postupke naših nadležnih državnih organa. U konkretnom slučaju bilo bi to zaključivanje međunarodnog ugovora između Republike Srbije i Sjedinjenih Američkih Država. Takav međunarodni ugovor bi trebao da ratifikuje Narodna skupština zakonom i tek tada taj zakon bi, kao deo našeg pravnog poretka, predstavljao valjan pravni osnov za obradu podataka o ličnosti.

Uz to, imajući u vidu činjenicu da Sjedinjene Američke Države nisu potpisnice Konvencije 108 Saveta Evrope i pored postojanja pravnog osnova u vidu eventualno donetog zakona o ratifikaciji iznošenje podataka o ličnosti iz zemlje i tada bi podrazumevalo dozvolu Poverenika, nakon sprovedenog postupka u kome bi se utvrdilo da li su ispunjeni svi uslovi u skladu sa članom 53. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti."

Izvor: Vebsajt Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, 12.8.2014.