Zastava Bosne i Hercegovine

ODRŽAN VEBINAR KOMPANIJE PARAGRAF NA TEMU “PDV I ELEKTRONSKO FAKTURISANJE - AKTUELNA PITANJA U VEZI SA ELEKTRONSKIM FAKTURISANJEM, PRIMENOM PROPISA O PDV I EVIDENTIRANJEM PDV U SEF”


Kompanija Paragraf organizovala je 11. jula 2023. godine vebinar na temu "PDV i elektronsko fakturisanje - aktuelna pitanja u vezi sa elektronskim fakturisanjem, primenom propisa o PDV i evidentiranjem PDV u SEF".

Izdavanje e-fakture i evidentiranje PDV u SEF i dalje predstavljaju novinu u praksi, gde se javlja veliki broj pitanja i nedoumica kod obveznika, posebno u periodu sačinjavanja pregleda obračuna PDV i podnošenja poreske prijave PDV. Pored toga, od 1. jula se primenjuje i novi Pravilnik o elektronskom fakturisanju ("Sl. glasnik RS", br. 47/2023).

S tim u vezi, na vebinaru je bilo reči o e-fakturi kao računu u smislu propisa o PDV, pre svega u smislu pravilnog iskazivanja pojedinih elemenata na e-fakturi kako bi se zadovoljila formalna ispravnost e-fakture u smislu propisa o PDV, zatim o ostvarivanju prava na odbitak prethodnog poreza po e-fakturama u nekim slučajevima, storniranju e-faktura i posledicama storniranja iz ugla propisa o PDV, evidentiranju PDV u SEF i sl. Kao i uvek, trudićemo se da odgovorimo na što veći broj pitanja učesnika vezanih za ove teme.

Vebinar je bio namenjen računovođama, poreskim savetnicima, finansijskim direktorima, kao i svim licima koja u svom radu primenjuju propise o elektronskom fakturisanju i propise PDV.

Učesnici su bili u prilici da dobiju odgovore na mnoga aktuelna pitanja u vezi sa ostvarivanjem prava na odbitak prethodnog poreza na osnovu e-fakture, naknadnom smanjenju osnovice i PDV i storniranjem e-fakture iz ugla propisa o elektronskom fakturisanju i PDV, kao i na pojedina pitanja koja se tiču evidentiranja PDV u SEF.

Predavač - Olica Pješčić, pomoćnik glavnog i odgovornog urednika stručnog časopisa "Poresko-računovodstveni instruktor", pažnju je posvetio sledećim temama:

  • Ostvarivanje prava na odbitak prethodnog poreza po osnovu e-fakture - aktuelna pitanja
  • Naknadno smanjenje osnovice i obračunatog PDV - uslovi za smanjenje PDV i iskazivanje podataka u Obrascu POPDV i evidentiranje u PDV evidencijama u SEF
  • Storniranje e-fakture iz ugla propisa o elektronskom fakturisanju i propisa o PDV i evidentiranje u PDV evidencijama u SEF.

Izvor: Redakcija Paragraf Lex, 12.07.2023.