Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O OSNOVAMA SISTEMA OBRAZOVANJA I VASPITANJA: Veroučitelji traže da se poštuje sloboda veroispovesti


Veroučitelji Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke oglasili su se javnim apelom povodom, kako su naveli, grubog kršenja prava roditelja i njihove dece na slobodno opredeljivanje i pohađanje verske nastave u školama.

Oni podsećaju da su pravo na slobodu veroispovesti i pravo roditelja da vaspitavaju svoju decu u skladu sa svojim uverenjima zagarantovani Ustavom Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006 i 115/2021), dok je Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja ("Sl. glasnik RS", br. 88/2017, 27/2018 - dr. zakon, 10/2019, 27/2018 - dr. zakon, 6/2020 i 129/2021) omogućeno članovima svih tradicionalnih crkava i verskih zajednica da njihova deca pohađaju versku nastavu u osnovnim i srednjim školama.

“Stoga, svako obeshrabrivanje i sprečavanje dece i njihovih roditelja da se opredele za versku nastavu predstavlja flagrantno kršenje njihovih Ustavom i zakonom zagarantovanih prava”, ističe se u javnom apelu.

Veroučitelji navode da se ne radi o pojedinačnim slučajevima, već opštem mestu, što potkrepljuju podatkom da su podneli žalbe povodom prekršaja u više od 60 osnovnih i srednjih škola, od ukupno 221, u kojima se izvodi verska nastava na području arhiepiskopije. Za ove prekršaje, kako ističu, najodgovornijim smatraju direktore škola.

“Osim pomenutih zloupotreba, svedoci smo i drugih manipulacija u vezi s izvođenjem verske nastave u školama, kojim su u mnogim sredinama, praktično, ukinuta prava roditelja i đaka na izbor verske nastave. Ovo se, pre svega, odnosi na pravilnik, koji je od 2008. godine uveo nova pravila za formiranje grupa za versku nastavu i građansko vaspitanje”, navodi se u saopštenju.

Pojašnjava se da je ovim pravilnikom propisan minimalan broj učenika (15) za formiranje grupa, što je rezultiralo time da su mnoga deca, posebno iz manjinskih verskih zajednica ostala bez prava na veronauku. Takođe, kako se navodi u saopštenju, “Stručnim uputstvima o formiranju odeljenja i načinu finansiranja u osnovnim i srednjim školama u Republici Srbiji”, minimalan broj učenika je podignut na 30, a “spajanje đaka iz više odeljenja radi formiranja grupa, praktično je izbacilo versku nastavu iz rasporeda časova”.

“Bojimo se da sve ovo vodi ka ponovnom izbacivanju verske nastave iz školskog sistema Republike Srbije, to jest ukidanju Ustavom i Zakonom zagarantovanih prava roditelja i dece, ali i gubitku posla svih nas. Zbog svega pomenutog se mi, veroučitelji Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, obraćamo ovim javnim apelom našoj prosvetnoj i široj javnosti, a pre svih nadležnim organima Republike Srbije, i tražimo od njih da otklone sve pomenute nepravilnosti u izvođenju verske nastave u školama i omoguće normalno funkcionisanje iste, a sve u skladu sa zakonima i na korist naših učenika”, zaključuje se u saopštenju.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Izvor: Vebsajt Politika, J. Č., 09.07.2022.
Naslov: Redakcija