Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O RAČUNOVODSTVU: Udruženje računovođa i knjigovođa Srbije traži produženje roka za usaglašavanje sa članom 18. Zakona


S obzirom na to da je za primenu člana 18. Zakona o računovodstvu ("Sl. glasnik RS", br. 73/2019 i 44/2021 - dr. zakon) ostavljeno tri godine za usklađenje, Udruženje računovođa i knjigovođa Srbije traži od Ministarstva finansija produženje istog, zbog epidemiološke situacije koja nas je nenadano zadesila tokom perioda mart 2020. — maj 2022. godine.

Naime, u martu 2020. godine je proglašeno vanredno stanje, koje je prouzrokovalo kako brojna ograničenja tako i policijski čas. Zbog brojnih ograničenja koja su bila propisana Zakonom, mnogi termini za polaganje licenci bili su otkazivani, pomerani i ograničavani na određen broj polaznika zbog, pre svega, zabrane okupljanja, a zatim i ograničenog, broja okupljanja ljudi u zatvorenom prostoru. Zbog tadašnje novonastale situacije, Vlada je izdavala nove uredbe na dnevnom nivou tako da smo bili prinuđeni da se malo više posvetimo praćenju Službenog Glasnika nego učenju iz literature za ispite. Takođe, zbog raznih prepreka bili smo ograničeni i sa konsultacijama, predavanjima, pa čak i sa nabavljanjem same literature za učenje za ispit.

U susret tome, tokom ove 3 (tri) godine imali smo i brojne nove zakone i uredbe koji se ne tiču epidemiološke situacije, ali smo ih, kao računovođe i kao vlasnici agencija, morali ispratiti. Uveden je novi Zakon o arhivskoj građi i arhivskoj delatnosti ("Sl. glasnik RS", br. 6/2020) koji zahteva posebnu licencu. Uveden je novi Zakon o zaštiti podataka o ličnosti ("Sl. glasnik RS", br. 87/2018), koji ne traži licencu, ali smo ga morali ispratiti; uveden je novi Zakon o fiskalizaciji ("Sl. glasnik RS", br. 153/2020 i 96/2021), koji je zahtevao promenu kompletnih uređaja fiskalnih kasa/štampača, kao i samih programa za kasu; uveden je novi Zakon o elektronskom fakturisanju ("Sl. glasnik RS", br. 44/2021 i 129/2021), koji je nekoliko puta do sad menjao datume primene; uvedena je obavezna prijava stvarnih vlasnika na APR-u; preduzetnici su uslovljeni na obavezno dvojno knjigovodstvo što je povećalo posao zaposlenih u knjigovodstvenim agencijama.

Uz nove zakone usledile su i promene postojećih zakona, i to po nekoliko puta. Zakon o PDV-u se menjao nekoliko puta za ove 3 (tri) godine, zatim Zakon o trgovini je promenjen takođe nekoliko puta; Zakon o e-fakturisanju, koji još nije u potpunoj primeni, a još uvek teku promene istog; Zakon o e-fiskalizaciji skoro svaki dan ima nove izmene, izmenjen je Zakon o privrednim društvima nekoliko puta; izmenjen je Zakon o porezu na dobit i Zakon o porezu na prihod od samostalne delatnosti; izmenjeni su obrasci finansijskog izveštavanja na APR-u, kao i obrasci Poreskog bilansa na Portalu Poreske Uprave; redovno je menjan način predaje finansijskog izveštavanja na APR-u, u 2022. godini; kada se predavao Završni račun za 2021. godinu, smanjen je rok predaje za čak 3 meseca uz dodatne obaveze prilikom izrade izveštaja; praktično su svim privrednim društvima dodate izrade Napomena uz finansijske izveštaje, osim preduzetnicima.

APR je svake godine izdavao novu aplikaciju, kako za sam unos finansijskih izveštaja tako i za potpisivanje finansijskih izveštaja. Za ove 3 (tri) godine, nekoliko puta menjale su se i aplikacije za Portal Poreske Uprave, menjao se portal LPA, a, uz sve to, menjao se i Zakon o povezanim licima i još mnogo sporednih zakona koji su nas i kao računovođe, a i kao vlasnike firmi, zadesili.

Sve je to trebalo ispratiti i primeniti kako u našim sopstvenim firmama tako i u firmama naših klijenata koji su nam poverili vođenje knjigovodstvenih isprava i izradu knjigovodstvenih izveštaja.

S toga bismo Vas molili za razumevanje i produženje roka za usaglašavanje sa članom 18. novog Zakona o računovodstvu, kako bismo bili u mogućnosti da kvalitetno primenimo novi Zakon, a da, uz sve to, kvalitetno pripremimo i ispite za sticanje profesionalnih zvanja, navodi se u dopisu URIKS-a.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Izvor: Vebsajt URIKS, 06.07.2022.
Naslov: Redakcija