Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA O USLOVIMA IZDAVANJA IZVODA IZ LISTA NEPOKRETNOSTI I LISTA VODA IZ GEODETSKOG KATASTARSKOG INFORMACIONOG SISTEMA, OD STRANE JAVNIH BELEŽNIKA I GEODETSKIH ORGANIZACIJA: Građani koji ne zaključuju pravni posao kod javnog beležnika, a žele da imaju izvod iz katastra nepokretnosti u papirnom obliku moći će da ga dobiju i kod javnih beležnika, kao i u geodetskim organizacijama. Cena lista nepokretnosti kod javnog beležnika u ovom slučaju iznosi maksimalno 540 dinara, uključujući PDV


Izdavanje lista nepokretnosti moguće je u svim javnobeležničkim kancelarijama širom Srbije, pošto je stupila na snagu Uredba o uslovima izdavanja izvoda iz lista nepokretnosti i lista voda iz Geodetskog katastarskog informacionog sistema, od strane javnih beležnika i geodetskih organizacija ("Sl. glasnik RS", br. 91/2020 - dalje: Uredba).

Prema ovoj Uredbi, građani koji ne zaključuju pravni posao kod javnog beležnika, a žele da imaju izvod iz katastra nepokretnosti u papirnom obliku moći će da ga dobiju i kod javnih beležnika, kao i u geodetskim organizacijama. Cena lista nepokretnosti kod javnog beležnika u ovom slučaju iznosi maksimalno 540 dinara, uključujući PDV, navedeno je u saopštenju Javnobeležničke komore Srbije.

U drugim slučajevima, odnosno kada građanima treba izvod iz katastra nepokretnosti radi prometa nepokretnosti ili nekog drugog pravnog posla kod javnog beležnika, taj list se pribavlja elektronski po službenoj dužnosti, i tada je ovaj dokument besplatan, kao što je bio i do sada.

Javni beležnik će izvod iz katastra nepokretnosti štampati i takav prilagati spisima predmeta.

"Važno je napomenuti da nakon zaključenja ugovora o prometu nepokretnosti, javni beležnik odmah dostavlja dokumentaciju o nastaloj promeni nadležnoj katastarskoj službi, a Republički geodetski zavod potom donosi rešenje o uknjižbi koje dostavlja strankama na kućnu adresu. Javni beležnici nemaju ovlašćenje da vrše uknjiženje, već je to nadležnost Republičkog geodetskog zavoda", napominje se.

Izvor: Vebsajt Blic, M.A., 07.07.2020.
Naslov: Redakcija