Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NEPOZNATO KOJI ĆE SUD BITI NADLEŽAN ZA PROCESE PROTIV GRAĐANA KOJI NE NOSE ZAŠTITNE MASKE


Sudije Prekršajnog suda u Beogradu još uvek ne znaju da li će biti nadležne za procese protiv građana koji ne nose zaštitne maske i preduzetnika koji ne poštuju nova pravila o radnom vremenu ugostiteljskih objekata.

Sudije čekaju tekst odluke grada Beograda ili Vlade Republike Srbije, kako bi precizno znali koji je postupak u njihovoj nadležnosti.

Kazna za nenošenje zaštitne maske u fiksnom iznosu od 5.000 dinara znači da će kažnjeni građani dobijati prekršajni nalog.

Kako kaže predsednica Prekršajnog suda u Beogradu, Olivera Ristanović, bilo bi loše da svi sudovi na teritoriji grada Beograda imaju različito postupanje. Rad sudova treba da bude jednak za ceo Beograd i za sve gradove gde je uvedeno vanredno stanje.

U nadležnosti prekršajnih sudova može biti i nepoštovanje radnog vremena ako preduzetnici ne budu postupali po Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ("Sl. glasnik RS", br. 15/2016 i 68/2020).

Ročišta u Prekršajnom sudu održavaju u svakom postupku kada stranka dođe, uz primenu svih mera zaštite, a zahtevi za odlaganje uvažavaju se iz opravdanih zdravstvenih razloga.

Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, 07.07.2020.
Naslov: Redakcija