Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

VLADA RS: Jednokratna pomoć Japanu za saniranje posledica poplava, saglasnost Republičkoj direkciji za robne rezerve za bespovratnu isporuku mineralnog đubriva voćarima


Članovi Vlade Republike Srbije još jednom izrazili žaljenje povodom gubitka gotovo dve stotine ljudskih života u Japanu i ogromne materijalne štete nastale usled poplava, i doneli odluku da se uputi jednokratna pomoć u iznosu od 500.000 evra.

 Imajući u vidu dosadašnju pomoć koju je Japan pružao Srbiji za vreme poplava 2014. godine, kada je Vlada Japana uputila pet miliona evra pomoći, a građani više od dva miliona evra, kao i razne donacije koje su usledile, Vlada Srbije odlučila je da u skladu sa svojim mogućnostima da doprinos saniranju štete koja je pogodila narod nama prijateljske zemlje.

Vlada je na sednici dala saglasnost da Republička direkcija za robne rezerve bespovratno isporuči 3.436.850 kg mineralnog đubriva KAN 27 % N fizičkim licima – nosiocima poljoprivrednog gazdinstva koja imaju prijavljene površine pod voćem u 2018. godini.

Neophodno je da se jedinicama lokalne samouprave podnesu prijave u roku od deset dana od dana objavljivanja javnog poziva.

Poljoprivrednici koji imaju pravo na bespovratnu isporuku mineralnog đubriva mogu da preuzmu 300 kilograma po hektaru, a najviše za jedan hektar prijavljene površine pod voćem.

Izvor: Vebsajt Vlade, 12.07.2018.
Naslov: Redakcija