Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

UREDBA O NACIONALNOM PROGRAMU PODRŠKE DOJENJU, PORODIČNOJ I RAZVOJNOJ NEZI NOVOROĐENČETA: Uredba stupa na snagu 19. jula 2018. godine. Za sprovođenje programa biće izdvojeno po 2,5 miliona dinara u naredne dve godine


Vlada Republike Srbije donela je Uredbu o nacionalnom programu podrške dojenju, porodičnoj i razvojnoj nezi novorođenčeta ("Sl. glasnik RS", br. 53/2018) koja stupa na snagu 19. jula 2018. godine, a za sprovođenje ovog programa će u 2019. i 2020. godini biti izdvojeno po 2,5 miliona dinara.

- Majčino mleko ima neprocenjivu vrednost za sveobuhvatni razvoj, jer sadrži sve što je potrebno za fizički, psihički, socijalni, emocionalni i saznajni razvoj, razvoj svih čula i inteligencije, štiti od mnogih infekcija i alergija, a kod odojčadi smanjuje rizik od sindroma iznenadne smrti - stoji u tekstu Uredbe.

Zato je, objašnjavaju, veoma važno da se, tokom boravka u porodilištu, majka i novorođenče ne razdvajaju, jer majka tada može podojiti dete čim se ono probudi. Takođe, važno je istaći da primena anestezije tokom porođaja ne predstavlja prepreku za rani početak dojenja.

Nekoliko je krivaca za ovakvu situaciju. Novorođenčad se u mnogim porodilištima ne daje odmah majkama na prvi podoj, već im se prvo daje adaptirano mleko i to bez dokumentacije o neophodnosti njegovog korišćenja, zdravstveni radnici nemaju uvek strpljenja da pomognu ženama koje traže pomoć oko dojenja, a i porodilje su sve češće uverene da nemaju dovoljno mleka, pa "neće da rizikuju".

Program pripreme za porođaj u poslednje dve godine pohađalo je samo 14 odsto žena. U telefonskom savetovalištu "Halo beba" tokom prošle godine dato je 134.400 saveta u vezi sa zdravljem i razvojem dece, a najčešće dileme roditelja odnosile su se upravo na dojenje.

Glavni cilj ovog programa je ohrabriti i omogućiti rani i neprekinuti kontakt koža-na-kožu što je moguće ranije posle porođaja, u trajanju od najmanje jedan sat ili duže.

Kroz banke mleka, osnovane u četiri univerzitetska centra, humano mleko trebalo bi da bude dostupno onoj novorođenčadi čije majke nisu u mogućnosti da ih doje, posebno prerano rođenim i bolesnim bebama.

Mere za povećanje dojenja:

 • Podržati sve majke da započnu dojenje što je moguće ranije posle porođaja, u okviru jednog sata
 • Ukoliko nije moguće ostvariti kontakt koža-na-kožu neposredno po rođenju, nastojati da se ostvari što je moguće ranije, najkasnije 4 do 6 sati od rođenja
 • Pružiti majkama praktičnu pomoć da započnu i uspostave dojenje
 • Ustanove koje brinu o majci i novorođenčetu treba da omoguće zajednički boravak majke i deteta tokom dana i noći
 • Pomoći majkama da prepoznaju signale novorođenčeta i obučiti ih da prema tome reaguju
 • Odvraćati majke od davanja druge hrane i tečnosti novorođenčetu, osim ako postoje medicinski razlozi
 • Ne davati cucle varalice zdravoj deci koja sisaju.

Ovo će biti zabranjeno:

 • Izlaganje plakata ili drugih materijala proizvođača ili distributera zamena za majčino mleko, flašica, cucli varalica i ostalih materijala kojima se promoviše upotreba tih proizvoda
 • Direktni i posredni kontakt između predstavnika tih proizvođača ili distributera i trudnica ili majki
 • Podela uzoraka, kupona za povlašćenu kupovinu i poklona koji sadrže zamene za majčino mleko, flašice ili materijale kojima se promoviše upotreba tih proizvoda
 • Demonstracije pripreme mlečne formule onima kojima to nije potrebno.
Izvor: Vebsajt Telegraf, Gorica Avalić, 12.07.2018.
Naslov: Redakcija