Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O SPREČAVANJU NASILJA U PORODICI: Očekuje se osnivanje Savet za praćenje implementacije Zakona


Od početka primene novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici ("Sl. glasnik RS", br. 94/2016) prošlo tek mesec i po dana i da je za to vreme izrečeno blizu 1.200 hitnih mera, a onima koji su pokušali da prekrše izrečene meru u pomenutom periodu je izrečeno 150 kazni zatvora zbog dela počinjenog u prekršajnom postupku.

Govoreći o slučaju nedavnog ubistva supruge i majke troje dece kod Centra za socijalni rad na Novom Beogradu, Kuburović je rekla da ne može da kaže da pomenuti Zakon ima manjkavosti.

U konkretnom slučaju, rekla je, sada je na nadležnima da preispitaju da li je bilo propusta.

"Ono što moram da istaknem da će u narednih par dana na Vladi biti osnovan Savet za praćenje implementacije ovog Zakona. Ako se pokaže da postoji neki nedostatak spremni smo da adekvatno reagujemo", navela je Kuburović.

Napomenula je i da je izvršitelj ovog ubistva, koji je potom izvršio samoubistvo, već bio pravosudno osuđivan dva puta zbog nasilja u porodici - prvi put zbog nasilja nad ženom, a drugi put zbog nasilja nad maloletnim detetom.

On je, podsetila je, imao zabranu prilaska i odluku o iseljenju iz stana, a susret u Centru je bio način da vidi decu u kontrolisanim uslovima, ali je on to zloupotrebio.

"Verujem da će nadležni da preispitaju da li je bilo propusta u radu organa koji su bili u obavezi da pruže zaštitu majci i deci", rekla je Kuburović.

Izvor: Vebsajt RTV, 12.07.2017.
Naslov: Redakcija