Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

EVROPSKI SUD ZA LJUDSKA PRAVA: Podržana odluka belgijskih vlasti o zabrani nošenja tradicionalnih muslimanskih marama koje prekrivaju lice - burki. ECHR je presudio da ograničenje garantuje socijalnu koheziju, "zaštitu prava i sloboda" kao i da je to "neophodno u demokratskom društvu"


Evropski sud za ljudska prava (ECHR) podržao je odluku belgijskih vlasti o zabrani nošenja tradicionalnih muslimanskih marama koje prekrivaju lice, odnosno burki.

Presuda je doneta na osnovu dve tužbe koje su žene muslimanske veroispovesti podnele protiv zabrane nošenja marama koje u potpunosti prekrivaju lice u javnosti. ECHR je presudio da ograničenje garantuje socijalnu koheziju, "zaštitu prava i sloboda" kao i da je to "neophodno u demokratskom društvu".

Belgija je zabranu nošenja marama koje u potpunosti prekrivaju lice donela 2011. godine. Belgijski zakon zabranjuje bilo kakvu odeću koja zaklanja identitet osobe koja ga nosi na javnim mestima.

Nošenje tradicionalne muslimanske marame koje u potpunosti prekrivaju lice, prva u Evropi zabranila je Francuska 2011. godine. Prethodno je 2004. godine u toj zemlji zabranjeno nošenje svih upadljivih religijskih simbola, uključujući i muslimanske marame, u javnim institucijama.

U Holandiji je od 2015. godine na snazi delimična zabrana koja ne dozvoljava nošenje burki u vladinim zgradama, bolnicama, školama ili javnom prevozu. U švajcarskom regionu Tičino 2013. godine uvedena je zabrana pokrivanja celog lica na javnim mestima.

Zabrana nošenja burke na snazi je i u nekim delovima Katalonije, iako je Vrhovni sud Španije 2013. godine ukinuo presudu u određenim regionima smatrajući da ograničava slobodu veroispovesti. Međutim, zabrana je ostala na snazi zahvaljujući Evropskom sudu za ljudska prava koji je 2014. godine presudio da zabrana nije prekršila ljudska prava.

U Italiji ne postoji zabrana na nacionalnom nivou, ali u Novara regionu na severozapadu Italije od 2010. godine zakonom su propisane kazne za nošenje odeće koja onemogućava identifikaciju.

Izvor: Vebsajt Blic, M. Bajić, 11.07.2017.
Naslov: Redakcija