Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

USTAV RS: Izmena Ustava u oblasti pravosuđa predviđena je Poglavljem 23. Neophodno je isključiti uticaj vlasti na sudstvo u pogledu sastava VSS-a i DVT-a


Ustav Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006 - daje: Ustav) treba menjati, jer se naša zemlja na to obavezala otvaranjem Poglavlja 23 u procesu priključenja Evropskoj uniji, izjavila je ministarka pravde Nela Kuburović.

Tim poglavljem, precizirala je, predviđeno je da se Ustav menja u oblasti pravosuđa na način koji bi isključio uticaj vlasti na sudstvo u pogledu sastava Višeg saveta sudstva (VSS) i Državnog veća tužilaca (DVT).

"Da ne bi bilo zabune, Komisija za sprovođenje strategije je sačinila analizu postojećih ustavnih odredbi, krenulo se u javnu raspravu, održano je već nekoliko okruglih stolova, pozvani svi zainteresovani da iznese sugestije", navela je Kuburović.

Ona je izrazila nadu da će do kraja meseca na jednom okruglom stolu biti prilika za analiziranje svih tih stavova.

Nakon toga, dodala je, predlog izmena Ustava biće dostavljen Venecijanskoj komisiji bez čijeg pozitivnog mišljenja se ne može dalje u proceduru.

Podsetila je i da je predsednik Republike Srbije do sada više puta najavio da treba da se radi na izmeni celokupnog Ustava, ali je za to potrebno obezbediti širi politički konsenzus.

Izvor: Vebsajt RTV, 12.07.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija