Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

POTPISAN FINANSIJSKI SPORAZUM SA EVROPSKOM KOMISIJOM KOJIM SE SRBIJI IZ INSTRUMENTA ZA PRETPRISTUPNU POMOĆ (IPA II) ZA 2015. GODINU ODOBRAVA 39,7 MILIONA EVRA: SREDSTVA SU NAMENJENA REALIZACIJI PROJEKATA U OBLASTIMA REFORME PRAVOSUđA I UNUTRAšNJIH POSLOVA, KAO I PROJEKATA KOJI DOPRINOSE PROCESU PREGOVORA I USKLAđIVANJA SA PROPISIMA EU


Vlada Republike Srbije i Evropska komisija potpisali su 12. jula 2016. godine finansijski sporazum kojim se Srbiji iz instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II) za 2015. godinu, od ukupno 196,6 miliona evra, odobrava prvih 39,7 miliona evra.

Sporazum su potpisali Jadranka Joksimović, ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije, koja je i nacionalni IPA koordinator, i direktor u Generalnom direktoratu za susedsku politiku i pregovore o proširenju Ketrin Vent.

Sredstva su namenjena realizaciji projekata u oblastima reforme pravosuđa i unutrašnjih poslova, kao i projekata koji doprinose procesu pregovora i usklađivanja sa propisima EU.

Iz programa će se, između ostalog, finansirati jačanje kapaciteta u borbi protiv organizovanog kriminala, pranja novca i terorizma, jačanje interne kontrole u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova u borbi protiv korupcije, uspostavljanje efikasnog sistema za hitne slučajeve, sprovođenje Akcionog plana za Poglavlje 23 i unapređenje efikasnosti tužilaštava.

Joksimović je najavila da će u narednom periodu biti potpisana još dva finansijska sporazuma, i to u iznosu od 80 miliona evra i 76,9 miliona evra. 

Izvor: Press služba Vlade, 12.07.2016.
Naslov: Redakcija