Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SKUPŠTINA AP VOJVODINE: 10. JULA 2015. GODINE POKRAJINSKO SOCIJALNO-EKONOMSKI SAVET RAZMATRAO AKTUELNA PRIVREDNA KRETANJA U AP VOJVODINI, STUDIJU UNIJE POSLODAVACA SRBIJE O FISKALNIM I PARAFISKALNIM OPTEREćENJIMA POSLOVANJA


Sedamnaesta sednica Pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta održana je 10. jula 2015. godine u Skupštini AP Vojvodine, na kojoj su predstavljeni statistički podaci Privredne komore Vojvodine o aktuelnim privrednim kretanjima u AP Vojvodini u periodu januar – maj 2015. godine.

Predsedavajući sednicom PSES, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, Miroslav Vasin, je istakao da na osnovu prošlogodišnjeg izveštaja o privrednim kretanjima, APV iskazuje stabilnost u svom poslovanju, dok nova analiza za tekuću godinu pokazuje da se ovakav trend nastavlja.

U okviru dnevnog reda sednice PSES razmatralo se i o fiskalnim i parafiskalnim opterećenjima poslovanja kada je predstavljena studija Unije poslodavaca Srbije, čiji je predlagač Unija poslodavaca Vojvodine.

"Istraživanje koje je sprovela Unija poslodavaca Srbije, odnosi si se na položaj malih i srednjih preduzeća, i uopšteno preduzeća u Srbiji i na njihova fiskalna opterećenja. Zaključci koje je donela Unija će ići u prilog smanjenju tih opterećenja. Ovo opsežno istraživanje obuhvata i preduzeća sa teritorije AP Vojvodine. Pokrajinska vlada ima nameru da najozbiljnije razmotri ove zaključke i predloge. Fiskalna opterećenja, zakoni i sve ono što se odnosi na poresku politiku je isključivo u nadležnosti Vlade Republike Srbije. U ovom slučaju je najvažnije to da li će Republička Vlada razmatrati ovaj istraživački materijal i da li će isti podržati. Pokrajinska vlada mnoštvom konkursa i podsticajnih mera pokušava da pomogne sektoru malih i srednjih preduzeća u Vojvodini, prvenstveno preko Sekretarijata za privredu", rekao je Vasin, naglasivši da je prošle godine preko 400 preduzeća pomognuto nekim vidom podsticaja, a mnogo je uloženo i u oblast zapošljavanja, u saradnji sa Nacionalnom i pokrajinskom službom za zapošljavanje.

Potpredsednik Pokrajinske vlade je takođe naveo da statistički podaci koji iskazuju povoljna privredna kretanja u Vojvodini u okviru sektora poput uvoza, izvoza, proizvodne industrije i poljoprivrede, kako za 2014. tako i u prvih 5 meseci ove godine, nisu adekvatno prihvaćeni i uvaženi na republičkom nivou. Nekoliko je pokazatelja ove tvrdnje, tačnije ukidanje,,Elektrovojvodine" i njeno pripajanje Elektroprivredi Beograd, potom prodaja poljoprivrednog zemljišta strancima, kao i činjenica da se ne konsultuje APV oko sudbine preduzeća u restrukturisanju na teritoriji pokrajine.

Predsednik Privredne komore Vojvodine, Ratko Filipović, predstavio je istraživački materijal PKV o aktuelnim kretanjima u privredi u APV za prvih pet meseci 2015. godine.

"Negativni trendovi u industrijskoj proizvodnji su zaustavljeni, ukupna industrijska proizvodnja u Srbiji beleži rast. Vojvodina u toj oblasti beleži rast od oko 9 odsto, odnosno pokrajina beleži permanentan rast u industrijskoj proizvodnji, a stalno pozitivnom je čini prvenstveno proizvodnja prehrambenih proizvoda. Prerađivačka industrija igra ovde važnu ulogu, gde APV beleži rast od oko 5 odsto. Stanje u poljoprivredi je znatno popravljeno. Prinosi pšenice pokazuju da su prinos i kvalitet na dobrom nivou, što će neutralisati činjenicu da je zasejan manji broj hektara obradive zemlje", rekao je Filipović.

Izvor: Vebsajt Skupština AP Vojvodine, 10.07.2015.