Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O VRAĆANJU ODUZETE IMOVINE I OBEŠTEĆENJU: DVORSKI KOMPLEKS NA DEDINJU OSTAJE U VLASNIšTVU DRżAVE, JER JE ZAšTIćEN KAO SPOMENIK KULTURE


Viši sud u Beogradu rehabilitovao je 8. jula 2015. godine princa Aleksandra Karađorđevića, koji se, samim tim, smatra neosuđivanim.

Sud je utvrdio da je Ukaz Prezidijuma Predsedništva Skupštine FNRJ od 8. marta 1947. godine ništavan, od trenutka donošenja, u delu koji se odnosi na Aleksandra Karađorđevića, kao i da su ništave sve njegove pravne posledice. Ovim Ukazom Karađorđevićima je oduzeto državljanstvo FNRJ i konfiskovana celokupna imovina.

Nakon rehabilitacije princa Aleksandra Karađorđevića biće nastavljen postupak za restituciju imovine koja je oduzeta njegovoj porodici, bez diskriminacije, ali i privilegija. Zbog velikog interesovanja, sve rasprave o imovini Karađorđevića biće otvorene za javnost, navodi Strahinja Sekulić, direktor Agencije za restituciju.

- Prva rasprava održaće se na jesen, verujem da postupak neće dugo trajati. Tek će se utvrditi šta Karađorđevićima može da se vrati u naturi, a šta obeštećenjem. Sve će biti urađeno u skladu sa Zakonom o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju ("Sl. glasnik RS", br. 72/2011, 108/2013 i 142/2014) - kaže Sekulić i dodaje da dvorski kompleks na Dedinju neće biti vraćen, jer je zaštićen kao spomenik kulture.

Imovina koja bi mogla biti vraćena Karađorđevićima vredna je na desetine miliona evra - kuće u beogradskim ulicama Patrijarha Dimitrija 52, Bulevaru kralja Aleksandra 24, Krunskoj 7, Sarajevskoj 37 i Abardarevoj 1. Tu su i livade kod Sokobanje, rudnici, kao i nameštaj i vredne umetnine.

Većina zgrada koje Karađorđevići potražuju je u međuvremenu promenila vlasnike. Velika je verovatnoća da će naslednici biti obeštećeni sa po 500.000 evra.

Sef Josipa Broza Tita još nije otvoren u prisustvu članova porodice Karađorđević. Oni su tražili da vide da li je njihovo nasledstvo u trezoru Narodne banke, ali im to još nije omogućeno. Ukoliko se utvrdi da su u sefu stvari koje su pripadale dinastiji Karađorđevića, posebno ordenje kraljice Marije, i druge kraljevske insignije, kao i dosta zlata, naslednici imaju puno pravo da traže da im se to vrati.

Izvor: Vebsajt Novosti, 10.07.2015.