Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NBS: Svako šesto preduzeće i preduzetnik nesposobni da izmiruju svoje finansijske obaveze


U Srbiji ima 55.200 privrednih subjekata čiji su računi blokirani zbog neplaćenih dugova, što znači da su svako šesto preduzeće i preduzetnik potpuno nesposobni da izmiruju svoje obaveze, pokazuju podaci Narodne banke Srbije o stanju finansijskog sektora u prvom kvartalu 2015. godine.

Iznos blokade dostigao je 250 milijardi dinara, odnosno dve milijarde evra, što je 6,5 procenata bruto domaćeg proizvoda, a cela Srbija će ove godine, prema zvaničnim projekcijama, uspeti da ostvari tačno nula odsto rasta BDP.

Iznos duga zbog kojeg su privrednicima blokirani računi neprestano raste još od kraja 2012. godine, kada su nenaplaćena potraživanja bila na nivou od oko 120 milijardi dinara. To znači da su uzeti, a nevraćeni dugovi srpske privrede duplirani za samo 2,5 godine.

Ukupan dug srpske privrede iznosi oko 18 milijardi evra, što je skoro identičan nivo kao 2008. godine, tako da čak 11 odsto ukupnih dugovanja "otpada" na firme u blokadi. Od tih 18 milijardi evra ukupnih dugovanja, otprilike polovina se odnosi na domaće poverioce, a polovina na inostrane.

Privreda danas duguje malo ispod 60 odsto srpskog BDP, što znači da je u daleko boljem stanju od države, čiji je javni dug dostigao 74 procenta bruto domaćeg proizvoda.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić kaže da je rast iznosa u blokadi sa 120 na 250 milijardi dinara ono što zabrinjava, kao i broj privrednih subjekata čiji su računi blokirani (sa 43.700 krajem 2013. na 55.200 ove godine), budući da u Srbiji nema velikog rasta u broju samih privrednih lica.

Prema njegovim rečima, to govori da nelikvidnost privrede brzo raste, što onemogućava funkcionisanje ni onog dobrog dela privrede.

Uz to je i država jedan od velikih dužnika, jer je Zakon o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama ("Sl. glasnik RS", br. 119/2012) po kojem su državne institucije i firme dužne da izmiruju svoje obaveze u roku od 45 dana ili izuzetno do 60 dana, ostao samo to - zakon, koji nije doprineo da privreda bude likvidna, rekao je Savić.

To je, prema njegovim rečima, zatvoren krug u kome strada zdrav deo privrede, jer svako svakom počinje da duguje.

Duguje se bankama za kredite, dobavljačima za robu i državi za porez, a ta ista država duguje privatnim firmama za naručene poslove i tako nastaje začarani krug u kojem se sada nalazi srpska privreda, rekao je Savić. 

Izvor: Vebsajt Danas, 10.07.2015.