Zastava Bosne i Hercegovine

UDRUŽENJE PREDUZETNIKA I PRIVREDNIKA SRBIJE: Na zahtev za suzbijanje rada na crno niko ne odgovara


Na inicijativu "Ne zatvaraj", koja za cilj ima unapređenje uslova poslovanja kako bi legalan rad firmi bio isplativiji u odnosu na rad na "crno", niko osim Ministarstva privrede nije odgovorio, saopštilo je Udruženje Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije.

- Udruženja, koja okupljaju veliki broj domaćih preduzetnika i privrednika širom Srbije obratila su se u februaru 2023. godine nadležnim institucijama, inicijativom da se privredni subjekti na zatvaraju zbog najmanje greške, a za šest meseci oglasilo se samo Ministarstvo privrede kao nenadležno za pitanje koje je, evidentno iz oblasti privrede i domaćeg preduzetništva - navedeno je u saopštenju.

Inicijativu je, kako je istaknuto, podržalo više od 20 strukovnih udruženja, osam poslaničkih grupa i široka javnost, međutim Ministarstvo finansija je preko Poreske uprave nastavilo sa lošom praksom zatvaranja mnogobrojnih, legalno registrovanih privrednih subjekata po "diskutabilnim" kriterijumima. Dodaje se da "neregistrovanu prodaju robe i usluga na crno Poreska uprava gotovo uopšte ne suzbija", a strani investitori se "bogato subvencionišu novcem koji stvara domaća privreda".

Krađa iz budžeta i korupcija se, kako je navedeno, retko procesuiraju.

- Nigde u EU, kao u Srbiji ne postoji praksa represije prema legalnim preduzetnicima i favorizovanje nelegalne prodaje što je i suprotno Ustavu Srbije koji garantuje pravo na rad - navedeno je u saopštenju.

Udruženje je pozvalo nadležne da se "hitno aktiviraju po ovom pitanju kako poruka države ne bi bila radite na crno - isplativije je".

Razvoj domaćeg preduzetništva je, kako je ocenjeno, prioritet svake zdrave ekonomije jer bez domaće privrede nema jake države.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Ekapija, 12.06.2023.
Naslov: Redakcija