Zastava Bosne i Hercegovine

POVERENICA ZA ZAŠTITU RAVNOPRAVNOSTI: Odluka suda u korist porodilje koja je sama sebi utvrđivala doprinose je važna pobeda za žene i majke u borbi protiv diskriminacije


Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je za RTS da je odluka Vrhovnog kasacionog suda u korist porodilje S.P. važna pobeda za sve žene i majke jer je dokazano da je zabranjeno otpustiti ženu za vreme porodiljskog odsustva.

Vrhovni kasacioni sud nedavno je doneo presudu kojom se potvrđuje da je S.P, trudnica i porodilja koja je dobila otkaz iako je sama sebi uplaćivala doprinose, bila diskriminisana na osnovu pola i porodičnog statusa u oblasti rada.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je za RTS da je presuda u njenu korist pokazala da je bila diskriminisana na osnovu pola.

"Ovo je važna naša pobeda. Važna pobeda za sve žene i majke jer je dokazano da je zabranjeno otpustiti ženu za vreme porodiljskog odsustva", istakla je Janković.

Prema njenim rečima, presuda je značajna i za sve buduće slučajeve jer, rekla je, kancelarija Poverenika vodi parnice kada proceni da slučaj može da ima širu društvenu promenu, i istakla da je najveći broj pritužbi bio u vezi sa ženama i u vezi materinstvom.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt RTS, 12.06.2023.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija