Zastava Bosne i Hercegovine

ODRŽAN VEBINAR KOMPANIJE PARAGRAF NA TEMU "SPREČAVANJE SUKOBA INTERESA I OBAVEZA PRIJAVLJIVANJA IMOVINE I PRIHODA JAVNIH FUNKCIONERA - ZAKONSKA REGULATIVA I PRAKSA AGENCIJE ZA SPREČAVANJE KORUPCIJE": 10. jun 2022. godine


Kompanija Paragraf održala je 10. juna 2022. godine vebinar sa temom "Sprečavanje sukoba interesa i obaveza prijavljivanja imovine i prihoda javnih funkcionera - zakonska regulativa i praksa agencije za sprečavanje korupcije ".

Na vebinaru učesnici su imali priliku da se detaljno upoznaju sa važećim zakonskim rešenjima u oblasti sukoba interesa pri vršenju javne funkcije, pravima i obavezama funkcionera prilikom izbora na funkciju i prestanka funkcije kao i dužnostima organa javne vlasti u kojima funkcioneri vrše javnu funkciju. Posebna pažnja bila je posvećena temama vezanim za značenje pojma javni funkcioner, kao i obavezama funkcionera povodom prijavljivanja imovine i prihoda i zakonska ograničenja koja se odnose na zasnivanje radnog odnosa po prestanku javne funkcije.

Takođe, poseban deo vebinara odnosio se na praksu u postupanju Agencije za sprečavanje korupcije i postupak u slučaju povrede zakona.

Predavač na vebinaru je bila:

Verka Atanasković, pomoćnik direktora u Agenciji za sprečavanje korupcije.

Teme vebinara su bile sledeće:

KO JE JAVNI FUNKCIONER I KOJE SU NJEGOVE LIČNE OBAVEZE

• Koja lica se smatraju javnim funkcionerima u skladu sa autentičnim tumačenjem Narodne skupštine

• Prijavljivanje imovine i prihoda javnih funkcionera i obaveze u vezi sa posklonima

• Sukob interesa, kumulacija javnih funkcija, nespojivost poslova sa vršenjem javne funkcije, prenos upravljačkih prava, ograničenja po prestanku javne funkcije

POSTUPAK U SLUČAJU POVREDE ZAKONA, OBAVEZE ORGANA JAVNE VLAST I PRIMERI IZ PRAKSE AGENCIJE

• Pokretanje i vođenje postupka o povredi zakona, izricanje mere, rešavanje o sukobu interesa

• Obaveze organa javne vlasti (vođenje evidencije o poklonima javnih funkcionera, obaveštavanje Agencije o stupanju na javnu funkciju, plan integriteta)

• Praksa Agencije za sprečavanje korupcije

Kompanija Paragraf u narednom periodu planira nove vebinare na aktuelne teme koje se odnose na poslovanje budžetskih korisnika.

Izvor: Redakcija Paragraf Lex, 10.06.2022.