Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O LOKALNOJ SAMOUPRAVI: Zakon obavezuje gradove i opštine da prilikom trošenja investicionog budžeta u obzir uzmu i stav građana


Piroćanci, oni retki koji su bili voljni da odgovaraju na pitanja, sugerišu da se novac iz gradske kase namenjen za investicije uloži u gradnju novih i proširenje postojećih vrtića. Stanovnici Rače veruju da novac treba iskoristiti za socijalna davanja.

Blizu godinu dana je na snazi nova verzija Zakona o lokalnoj samoupravi ("Sl. glasnik RS", br. 129/2007, 83/2014 - dr. zakon, 101/2016 - dr. zakon i 47/2018) koja obavezuje gradove i opštine da prilikom trošenja investicionog budžeta u obzir uzmu i stav građana. U pojedinim lokalnim samoupravama do mišljenja sugrađana nije lako doći.

- U naš program su uključene 44 opštine, i sa njima radimo na tome kako da na što bolji način uključe građane u donošenje odluka o investicionom delu budžeta - objašnjava Branislav Milić, stručnjak na švajcarskom programu "Reforma poreza na imovinu". - Opštine su uspele da naprave akcione planove u kojima je jasno strukturisano kako, kada i na koji način će uključivati građane. I sada treba da se radi na konkretnoj primeni. Iako je uključivanje građana zakonska obaveza svih gradova i opština, situacija na terenu je prilično šarolika. Neki se istinski trude, a neki ispunjavaju puku zakonsku formu, i organizuju javnu raspravu ne vodeći računa koliko je ljudi stvarno došlo i koliko ih je glasalo.

Dosadašnja praksa pokazuje da su se u naporu da dođu do stava građana potrudili Užice, Ćuprija, Kula, Sombor, Temerin, Vrnjačka Banja... Zahvaljujući anketiranju žitelja, u Užicu će se sada raditi na uređenju javnih površina.

- Građani su i pre učestvovali u donošenju odluka, ali je ovo sada zakonska obaveza i radi se na organizovaniji način - kaže Miodrag Petković, član Gradskog veća Užica zadužen za finansije i budžet. - Građani Užica, između ostalog, izrazili su želju da se urede javne površine. Ovih dana biće raspisan konkurs za projekte uređenja javnih površina. Moći će da dobiju do 500.000 dinara po projektu, uz mogućnost da 10 odsto bude njihov volonterski angažman.

Pokušavajući da saznaju šta bi bili prioriteti njihovih sugrađana, nadležni u Pirotu su iskoristili popisivače imovine na terenu da dele ankete. Obrađeni rezultati ukazuju da građani nisu previše zainteresovani, samo njih 310 je pristalo da je popuni. Predlažu "proširenje kapaciteta postojećih vrtića", što govori da većina građana prepoznaje jedan od značajnih problema Gradske uprave.

Sombor je nekoliko puta organizovao anketiranje građana gde da se troši novac iz investicionog dela budžeta. Nešto više od 5.000 građana je popunilo ankete, iako je bilo štampano 29.000 anketnih listića. Predložili su uređenje Doma kulture u Bačkom Bregu, rekonstrukciju zgrade biblioteke u Čonoplji, izgradnju šetališta u Somboru i uređenje Doma kulture u Bačkom Monoštoru.

Izvor: Vebsajt Novosti, S. Bulatović, 10.06.2019.
Naslov: Redakcija