Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKONI O JAVNOJ SVOJINI I O BUDŽETSKOM SISTEMU: Škole, fakulteti i instituti u obavezi da sredstva stečena rentiranjem prostora uplaćuju na račun javnih prihoda. Sekretarijat za obrazovanje grada Beograda poslao je školama dopis po kom one ne moraju da poštuju ove zakonske odredbe


Sekretarijat za obrazovanje grada Beograda poslao je školama dopis po kom one ne moraju da u gradsku kasu uplaćuju novac zarađen od izdavanja prostora u zakup. Naime, obavezu da sredstva stečena rentiranjem prostora uplaćuju na račun javnih prihoda, škole, fakulteti i instituti dobili su izmenama dva zakona kojima se reguliše izdavanje državne imovine u zakup - Zakona o javnoj svojini ("Sl. glasnik RS", br. 72/2011, 88/2013, 105/2014, 104/2016 - dr. zakon, 108/2016, 113/2017 i 95/2018) i Zakona o budžetskom sistemu ("Sl. glasnik RS", br. 54/2009, 73/2010, 101/2010, 101/2011, 93/2012, 62/2013, 63/2013 - ispr., 108/2013, 142/2014, 68/2015 - dr. zakon, 103/2015, 99/2016, 113/2017, 95/2018 i 31/2019).

- Dobili smo preporuku da ne postupamo po tim propisima. Mislim da se na neki način traži izlaz kako škole ne bi bile u situaciji da se odriču novca koji im mnogo znači - kaže Milan Bajić, direktor Osnovne škole "Josif Pančić" iz Beograda.

On navodi da Gradski sekretarijat, inače, redovno izdvaja sredstva namenjena školama, a da im dodatni prihodi pomažu da - sijaju.

- Zahvaljujući izdavanju prostora ja ne moram da pružam ruku pred nekoga. Mi prostor izdajemo uglavnom klubovima za sportske aktivnosti i od toga koristi imaju svi - kaže Bajić.

U Čačku još nisu počeli da na račun Grada prebacuju sredstva od izdavanja sala, ali kažu da ima najava da će uskoro morati da to učine.

- Ta sredstva smo uglavnom koristili za nabavku nastavnih sredstava, renoviranje prostorija i to je bio veoma koristan izvor prihoda. Naravno da će nam biti veoma žao ako budemo morali da ih prebacimo na račun Grada - kaže direktor čačanske OŠ "Milica Pavlović" Zoran Ilić.

I većina ostalih direktora škola u Moravičkom okrugu je sličnog mišljenja, ali se nadaju da će Grad od ovih sredstava oformiti poseban fond iz kog će se finansirati prioritetni problemi u školama.

U Jagodini Osnovna škola "Boško Đuričić" od Grada nije dobila nikakva uputstva o tome da više neće moći da zadrže novac od iznajmljivanja prostora. Škola je nedavno tražila i dobila saglasnost za iznajmljivanje fiskulturne sale, ali to neće činiti ako ne bude isplativo za školu.

- Novac od iznajmljivanja dobrodošao bi za poboljšanje kvaliteta rada škole. Međutim, ako sredstva budu išla u javni prihod, onda nemamo interes da je iznajmljujemo. U tom slučaju, fiskulturnu salu posle nastave, kao i do sada, koristiće naši učenici, jer troškove plaćaju donatori - ocenjuje Zoran Marković, direktor OŠ "Boško Đuričić".

U Srednjoj stručnoj školi, koja se nalazi u užem centru Kragujevca, kažu da nisu dobili obaveštenje da sredstva od izdavanja sale uplaćuju lokalnoj samoupravi.

Prema rečima Siniše Kojića, direktora ove škole, niko zasad nije tražio da se taj novac uplaćuje na račun gradske uprave. Korišćenje sportske sale plaćaju zakupci, a lokalna samouprava eventualno daje raspored za neke termine i sportove koji su u nekoj situaciji prioritetni.

Dodaje da na osnovu finansijskog plana, gradska uprava plaća sve troškove - struju, vodu, grejanje.

- Zarada od izdavanja sale koristi se za opremu, krečenje, nabavku lopti i druge potrebe. Sve je transparentno i ide preko računa - kaže on.

Zakupnina za sale i druge prostore koje su osnovne i srednje škole u Novom Sadu izdavale ubuduće će biti uplaćivana u kasu osnivača, odnosno grada ili pokrajine. Nije to veliki novac, ali je školama bio dobro došao da okreče neku učionicu ili pak kupe poneku spravu za fiskulturnu salu.

- Nemamo mnogo prostora za izdavanje s obzirom na činjenicu da radimo u dve smene i da imamo tek uveče mogućnost da izdamo salu - kaže Stanko Matić, direktor srednje Tehničke škole "Mileva Marić Ajnštajn" u Novom Sadu.

Prema najavama, sredstva od zakupnina će se slivati u gradski i pokrajinski fond, ali će potom ponovo biti davana školama.

Izvor: Vebsajt Novosti, E. V. N., 10.06.2019.
Naslov: Redakcija