Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ORGANIZACIJI I NADLEŽNOSTI DRŽAVNIH ORGANA U SUZBIJANJU ORGANIZOVANOG KRIMINALA, TERORIZMA I KORUPCIJE: Nijedan predmet iz nadležnosti posebnih odeljenja tužilaštava nema prioritet. Koruptivni predmeti se rešavaju po redosledu


Nijedan predmet iz nadležnosti posebnih odeljenja tužilaštava za borbu protiv korupcije nema prioritet, rečeno je na sednici skupštinskog Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

"Ti predmeti se rešavaju po redosledu i onako kako to sami predmeti zahtevaju", pojasnila je zamenica Republičkog javnog tužioca Zorica Stojšić odgovarajući na pitanje poslanika.

Takođe je ukazala da su posebna odeljenja za suzbijanje korupcije počela da rade 1. marta 2018. godine pri višim javnim tužilaštvima u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu i postupaju u predmetima prema područjima apelacionih sudova u pomenutim gradovima.

Stojšićeva je pojasnila da su svi koruptivni predmeti iz osnovnih i viših tužilaštva, u kojima su krivične prijave podnete pre 1. marta 2018. godine ili se vode pretkrivični postupci prešli nadležnost posebnih odeljenja shodno teritorijalnoj nadležnosti (krivična prijava iz Valjeva spada u nadležnost posebnog odeljenja tužilaštva za borbu protiv korupcije u Beogradu).

Predmeti u kojima su pre tog datuma bile pokrenute istrage ili podignute optužnice ostali su u nadležnosti prethodnih tužilaštava.

Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu usvojio je Izveštaj o radu javnih tužilaštava na suzbijanju kriminaliteta i zaštiti ustavnosti i zakonitosti u 2018. godini, Izveštaj o radu Državnog veća tužilaca za 2018. godinu i Izveštaj o radu Visokog saveta sudstva za 2018. godinu.

Takođe je usvojio predloge odluka o izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju i o izboru zamenika javnih tužilaca.

Izvor: Vebsajt RTV, 10.06.2019.
Naslov: Redakcija