Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O UTVRĐIVANJU ČINJENICA O STATUSU NOVOROĐENE DECE ZA KOJU SE SUMNJA DA SU NESTALA IZ PORODILIŠTA U REPUBLICI SRBIJI: Neophodno što hitnije usvajanje zakona


Savet Evrope (SE) primećuje sa ozbiljnom zabrinutošću da vlasti u Srbiji, uprkos ponovljenim pozivima i uveravanjima da će Predlog zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji biti usvojen, nisu usvojile mere koje zahteva presuda Evropskog suda za ljudska prava, saopštio je Komitet ministara SE posle sastanka u Strazburu.

U saopštenju se navodi da "poslanici Saveta Evrope sa dubokim žaljenjem primećuju da vlasti nisu dostavile Komitetu nova saznanja o trenutnoj situaciji kada je reč o usvajaju Predloga zakona i preduzimanju drugih mera kako bi se uspostavio mehanizam za utvrđivanje činjenica".

"Ponovo naglašavajući humanitarnu prirodu pitanja ‘nestalih beba’ i odavno zakasnelih reformi, Komitet je insistirao da srpske vlasti osiguraju da se Predlog zakona koji trenutno stoji u parlamentarnoj proceduri usvoji kao stvar najvećeg prioriteta", navodi se u zaključcima Komiteta posle sastanka koji je održan od 4. do 6. juna.

Na sastanku je bio prisutan i pomoćnik ministarke pravde Nele Kuburović, saopšteno je iz Saveta Evrope koji navodi da će nastaviti razmatranje ove tačke na sastanku u septembru ove godine, "u svetlu informacija koje vlasti treba da dostave u pisanoj formi na vreme".

Savet Evrope već godinama traži od vlasti u Srbiji da usvoji zakon kojim bi se uspostavio mehanizam za pojedinačna obeštećenja svim roditeljima čije su bebe nestale iz porodilišta u Srbiji.

Više od 2.000 roditelja u Srbiji, okupljenih u udruženjima, traži istinu o bebama rođenim pre dve, tri i više decenija jer ni tela dece, ni prateću dokumentaciju, posebno umrlice, mnogi od njih nikada nisu dobili.

Predlog zakona ušao je u skupštinsku proceduru, ali još nije na dnevnom redu, uprkos najavama da će se na prvom prolećnom zasedanju ove godine naći pred poslanicima.

Više udruženja roditelja tražila su da taj predlog bude povučen iz procedure, jer se njime, kako kažu, slučajevi neće rešiti i neće dati odgovore na pitanje gde su nestala deca, već će se samo "zatvoriti bebi afera".

Izvor: Vebsajt Danas, 07.06.2019.
Naslov: Redakcija