Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

REGIONALNO SEDIŠTE EVROPSKE BANKE ZA OBNOVU I RAZVOJ U BEOGRADU


U Beogradu će biti regionalno sedište Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za svih šest zemalja Zapadnog Balkana, potvrdio je potpredsednik te finansijske institucije Alen Piju ministarki građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorani Mihajlović.

To je važna promena i znak da EBRD želi da bude još prisutniji na terenu, na celom Zapadnom Balkanu i u Srbiji, kao najvažnijoj zemlji regiona, rekao je Piju. Oni su razgovarali o realizaciji infrastrukturnih projekata.

Mihajlović je rekla da postoji dobar napredak na projektima koje Srbija realizuje uz finansijsku podršku EBRD i da očekuje još efikasniju saradnju sa EBRD na novim projektima, uključujući izgradnju prve deonice auto-puta Niš-Merdare-Priština, od Niša do Pločnika.

Na sastanku je analizirana realizacija projekata koje EBRD finansira na drumskom Koridoru 10 i Projektu rehabilitacije puteva i unapređenja bezbednosti saobraćaja, na modernizaciji železnice, kao i o planiranim ulaganjima u vodnom i vazdušnom saobraćaju.

Evropska banka za obnovu i razvoj nastaviće da ulaže u Srbiju kao ključnu zemlju Zapadnog Balkana, a do sada je investirala skoro pet milijardi evra, rečeno je na konferenciji EBRD-a na kojoj je podeljeno 11 "zelenih vaučera" srpskim preduzećima vrednih u proseku po 14.000 evra.

Reč je o bespovratnim sredstava namenjenih za promociju i razvoj zelenih tehnologija.

"U Srbiju smo investirali oko 50 odsto sredstava za Zapadni Balkan. Godišnje je to iznosilo između 350 i 500 miliona evra, tako da je Srbija veoma važno mesto za investicije", rekao je potpredsednik EBRD-a Alen Piju.

EBRD je već dodelila 10 vaučera ove godine i sada još 11, a otvoren je i treći javni poziv za preduzeća.

Ta evropska banka za ovu godinu opredelila oko pola miliona evra za 'zelene vaučere'.

Piju je naglasio da EBRD ohrabruje kada vidi da se ekonomski pokazatelji Srbije kreću u pravom smeru, da su javni i deficit umanjeni i da država ima bolji rejting.

"To nas podstiče da još više ulažemo u infrastrukturu i druge projekte, kao u energetici, obnovljivim izvorima energije i slično. Želimo da doprinesemo većem privlačenju stranih investicija".

Naglasio je da EBRD može da pruži Srbiji odlične uslove finansiranja.

Na konferenciji je predstavljena i nova direktorka EBRD-a za Zapadni Balkan Zuzana Hargitai i dodeljene su nagrade najuspešnijim srpskim kompanijama u vidu zelenih inovacionih vaučera EBRD.

Hargitai je rekla da je sreća što se vraća u ovaj region, a pogotovo Srbiju i naglasila da je Srbija postala regionalni hab koji će biti još ojačan u narednom periodu.

Navela je da je EBRD uložila 10,5 milijardi evra u Zapadni Balkan, od čega 40 odsto u privatni sektor.

Ona je istakla da će biti nastavljena ulaganja u saobraćajne i infrastrukturne projekte, kao i finansiranje u sektor malih i srednjih preduzeća, ali i za podršku start -ap firmama.

"Mi smo zelena banka i želimo da promovišemo još više investicije u zelene tehnologije i to ne samo za MSP".

Hargitai je navela da i dalje postoji veliki broj preduzeća u državnom ili javnom vlasništvu i da EBRD pomaže u njihovom restrukturiranju ili privatizaciji, zatim u uvođenju digitalnih tehnologija u privredu i drugo.

Direktor EBRD u Srbiji Daniel Berg je naglasio da Srbija ima obrazovanu i kreativnu radnu snagu i puno ljudi sa svežim idejama koje mogu da iznesu na svetsko tržište.

Zelene vaučere je dobilo 11 preduzeća čija je vrednost bila između 10.000 i 20.000 evra.

Vaučere su dobili privrednici sa najinovativnijm rešenjima u oblasti zaštite životne sredine, poljoprivrede, antikorozivne zaštite, lepkovi za građevinsku industriju, inovativne pristupe za korišćenje energije iz obnovljivih izvora kao što su male hidrocentrale, biomasa, solarna energija i drugo.

Mala i srednja preduzeća koja ispunjavaju uslove mogu da se prijave za dobijanje vaučera vrednih do 20.000 evra bez PDV-a i to za pokrivanje 90 odsto troškova usluga istraživanja i razvoja.

Od preduzeća se očekuje da finansiraju najmanje 10 odsto ukupnih troškova.

Minimalna vrednost usluga istraživanja i razvoja koji mogu učestvovati u programu je 4.000 evra (bez PDV-a).

Šema zelenih inovacionih vaučera ima za cilj da poboljša proces uvođenja inovacija u mala i srednja preduzeća u oblasti resursne efikasnosti i na taj način podrži dugoročnu konkurentnost srpske privrede i smanji njen uticaj na klimatske promene.

Preduzećima je kroz šemu omogućeno da vaučerima pokriju veći deo troškova usluga istraživanja i razvoja koje će im pomoći da razviju inovativne proizvode, usluge ili procese u cilju smanjenja potrošnje resursa, kao na primer energije, vode i sirovina.

Jedno preduzeće može da se prijavi za samo jedan vaučer, a prijavni formular na imejl adresu: inovacionivauceri@ebrd.rs.

U okviru istog istraživačko-razvojnog projekta preduzeće može da sarađuje sa najviše tri istraživačko-razvojne organizacije.

Program zelenih inovacionih vaučera finansira austrijski DRIVE (Delivering Resource Efficiency InVEstments) program, a implementaciju podržava Centralno-evropska inicijativa (CEI).

Izvor: Vebsajt RTV, 11.06.2018.
Naslov: Redakcija