Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PRAVILNIK O DEKLARISANJU, OZNAČAVANJU I REKLAMIRANJU HRANE: Od 15. juna 2018. godine obavezne preciznije i detaljnije deklaracije hrane


Novi Pravilnik o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane ("Sl. glasnik RS", br. 19/2017 i 16/2018 - dalje: Pravilnik) počeće da se primenjuje u petak, 15. juna 2018. godine.

Pravilnikom su ustanovljena nova pravila kada je hrana ponuđena na prodaju onlajn, a uvedena je i obaveza navođenja zemlje porekla za meso, med, voće i povrće, ribu, maslinovo ulje, jaja i proizvode od jaja. Na proizvodu će obavezno morati da bude navedena nutritivna deklaracija uključujući energetsku vrednost, količinu masti, zasićenih masnih kiselina, ugljenih hidrata, šećera, proteina i soli.

Takođe, novim deklaracijama biće naznačeno i to da li se u nekom mesnom proizvodu nalazi voda ili pak protein koji potiče od neke "druge životinjske vrste"...

Inspekcijske kontrole su pokazale da čak četvrtina proizvoda u Srbiji nema ispravnu deklaraciju.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Nenad Vujović kaže da Pravilnik donosi rešenje svih nedoumica koje su se ranije javljale.

"Sve što je proizvedeno nakon 15. juna moraće da ima ovakve precizne deklaracije. Ranije proizvedena roba sa starim deklaracijama može biti u prodaji samo do kraja godine", kaže Vujović.

On je istakao da će, na primer, biti dat akcenat na označavanju alergena na deklaraciji.

"Pojasnili smo na koji način u pojedinim slučajevima mora da bude istaknuto boldovanje alergena. Dakle, gde se u reči bolduje određen alergen. Takođe, kod imenovanja porekla robe uvek je bila nedoumica ko to može biti. Tako, na primer, imamo trend da velike trgovačke kuće stavljaju svoje brendove. Zato smo uveli novi termin, odnosno one koji su odgovorni za robu koja se nalazi u prometu. Sada oni preuzimaju svu odgovornost, iako se ne radi o direktnom proizvođaču", navodu Vujović.

Kako dalje objašnjava, za meso je obaveza da se na deklaraciji navede poreklo sastojaka.

"Ipak, postoji izuzetak, pa tako, na primer, kod čajne kobasice neće biti obaveza isticanja porekla sastojaka ako su iz Srbije. Dok kod mesa, voća i povrća mora da se zna u svakom slučaju", kaže Vujović.

Zoran Nikolić iz Nacionalne organizacije potrošača kaže da ga brine da li će potrošači umeti da vide ono što je potrebno.

"Naša svest još nije na tom nivou jer mi kao potrošači ne znamo šta kupujemo i ne razumemo šta piše na proizvodu. Zato nam je potrebna nacionalna kampanja edukacije", smatra on.

I dok u Nacionalnoj organizaciji potrošača kažu da građani najviše sumnji imaju u kvalitet proizvoda životinjskog porekla i najavljuju skoro objavljivanje rezultata o mišljenju potrošača o kvalitetu hrane, veliki proizvođači navode da poštuju sve pravilnike prilikom proizvodnje delikates proizvoda i podržavaju veću kontrolu proizvoda nadležnih organa na tržištu.

Inače, oblast bezbednosti hrane i poljoprivrede obuhvata dve trećine svih propisa EU.

Izvor: Vebsajt 021, 12.06.2018.
Naslov: Redakcija