Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O LISTI PROIZVODA KOJI SE MOGU PRODAVATI U APOTECI: Jednoglasni stav struke je da Pravilnik nije donet u skladu sa standardima dobre apotekarske prakse. Farmaceutska komora Srbije ukazala je da se od nadležnih institucija očekuje proširenje obima zdravstvenih usluga magistra farmacije, a ne proširenje asortimana apoteka na robu široke potrošnje


Uskoro se mogu očekivati nova pravila rada apoteka kojim bi trebalo da se izjednače privatne i državne apoteke, najavljuje ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

"Blizu smo rešenja da apoteke počnu da rade po novim pravilima, pod jednom vrstom profesionalnog menadžmenta", ukazao je Lončar.

Upitan da li će biti izmena Pravilnika o listi proizvoda koji se mogu prodavati u apoteci ("Sl. glasnik RS", br. 53/2017 - dalje: Pravilnik),, Lončar je ukazao da "postoji mnogo zahteva od Unije potrošača, Privredne komore, Udruženja potrošača, da se u apotekama prodaju i drugi proizvodi osim medicinskih".

"Apoteke imaju dugovanja, pa ovo je nešto što može da im napravi bolji profit", istakao je Lončar.

On je dodao da na listama dozvoljenih proizvoda u apotekama širom sveta ima mnogo više proizvoda nego u Srbiji.

"Smatram da je velika većina zadovoljna ovim, možda se neko našao razočaran što je hteo da promeni liste pa da ima neku korist za sebe, u to ne mogu da ulazim jer gledam samo opšti interes", istakao je Lončar.

Farmaceutska komora Srbije ukazala je, povodom donošenja Pravilnika, da se od nadležnih institucija očekuje proširenje obima zdravstvenih usluga magistra farmacije, a ne proširenje asortimana apoteka na robu široke potrošnje.

Predstavnici Farmaceutske komore Srbije, Republičke stručne komisije za farmaciju, Farmaceutskog fakulteta, Etičkog odbora Farmaceutske komore Srbije i Saveza privatnih apotekara Srbije, izneli su jednoglasni stav struke da doneti Pravilnik nije u skladu sa standardima dobre apotekarske prakse.

Navode da se ovim Pravilnikom urušava profesionalni identitet magistara farmacije kao zdravstvenih profesionalaca, njihov stručni autoritet, odnosno status apoteka kao zdravstvenih ustanova.

Magistri farmacije su stručnjaci za lek i svoja znanja treba da primenjuju kao zdravstveni radnici, a ne kao prodavci robe široke potrošnje.

Izvor: Vebsajt N1, 09.06.2017.
Naslov: Redakcija