Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRVOM KVARTALU 2022. GODINE RAST BDP-A 4,3%


U prvom kvartalu ove godine zabeležen je rast BDP-a koji je iznosio 4,3%, dok je godišnja prognoza 4,5% i ne postoji ni promil mogućnosti da snabdevanje stanovništva osnovnim životnim namirnicama bude ugroženo, zaključeno je na sednici Saveta za koordinaciju aktivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda, kojim je predsedavala predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić.

Na sednici su razmatrani najvažniji ekonomski pokazatelji u svim privrednim oblastima.

Istaknuto je, između ostalog, da se projekti u oblasti linijske infrastrukture realizuju po planu i dobrom dinamikom, u oblasti poljoprivrede setva je okončana na više od 98% površina, primenjene su sve agrotehničke mere i očekuje se prinos od približno 3,5 miliona tona žita.

Kada je reč o zalihama poljoprivrednih proizvoda, Srbija ih ima dovoljno za svoje potrebe, dok se za pojedine kulture traže nova tržišta.

Zabeležen je rast u prerađivačkoj industriji, a kada je reč o stranim direktnim investicijama, njih je za trećinu više.

Premijerka Brnabić je rekla da se od sada Javno preduzeće Srbijašume tretira kao energetsko, imajući u vidu značaj peleta i briketa u predstojećoj grejnoj sezoni, s obzirom na to da ih individualni potrošači sve više koriste za grejanje.

Kada je reč o snabdevanju električnom energijom, premijerki je ukazano na to da je u Javnom preduzeću Elektroprivreda Srbije počela remontna sezona, a da će do 1. avgusta proizvodnja uglja biti u potpunosti stabilizovana.

Na sednici Saveta za BDP je zaključeno da je neophodno da se vodi računa o svakom uloženom dinaru, da se nastavi sa započetim kapitalnim projektima, uz očuvanje likvidnosti, navedeno je na portalu Vlade Srbije.

U vezi sa merama za pomoć stanovništvu, ministar finansija Siniša Mali je rekao da će država ispuniti obećanje koje je dala mladima, kao što je to već učinjeno kada je reč o penzionerima, zdravstvenim i prosvetnim radnicima.

Ministar finansija je precizirao da će na račune mladih u bankama početkom juna biti uplaćeno po 100 evra u dinarskoj protivvrednosti, što je ujedno i poslednja mera pomoći države građanima.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt eKapija, 10.05.2022.
Naslov: Redakcija