Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UREDBA O OBAVEZNOJ PROIZVODNJI I PROMETU HLEBA OD BRAŠNA "T-500": Hleb “Sava” skuplji tri dinara, a trgovci traže maržu od šest do osam dinara


Hleb "Sava" skuplji je tri dinara i umesto 46 košta 49 dinara, odlučilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, a trgovcima, velikim lancima, marža od šest odsto je mala pa traže nekoliko puta veću, rekao je predsednik Unije pekara Zoran Pralica.

- Od Vlade Republike Srbije tražili smo da vekna 'Sava' košta 60 dinara ako se ukine Uredba o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna "T-500" i prekine isporuka brašna iz robnih rezervi, a ako se produži taj podzakonski akt, da taj hleb košta od 52 do 55 dinara jer nas trgovina ucenjuje i traži maržu od šest do osam dinara po vekni - rekao je Pralica.

Doneta je nova Uredba o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna "T-500" ("Sl. glasnik RS", br. 56/2022), koja će biti na snazi 90 dana, ali je Vlada Republike Srbije dozvolila poskupljenje vekne "Sava" za tri dinara, sa 46 na 49 dinara, a uz to će se isporučivati brašno iz robnih rezervi.

Trgovci, prema rečima Pralice u ovoj krizi ne žele da se odreknu ničega, već ucenjuju i zavisno od toga određuju maržu na navodnu "izloženost hleba na policama".

Marža za specijalne vrste hleba nije šest odsto, već kako je rekao, od 30 odsto pa do 100 odsto u odnosu na cenu, zavisno od vrste hleba.

- Ne možemo sa ovom cenom hleba, čak ni sa novom da opstanemo, ali ne možemo da izdržimo ni borbu sa velikim trgovinskim lancima oko njihovih zahteva sa visinom rabata - rekao je Pralica.

Dodao je da će za dve nedelje biti sastanak pekara i trgovaca kako bi se rešio problem visine trgovačkih marži.

Pralica je rekao da trgovinama nije dovoljna čak ni tako visoka marža, pa novac za prodati hleb ne daju za 30 već za 60 i 90 dana.

- Nisam optimista kada je reč o cenama, one će rasti jer sve poskupljuje. I da je odobrena i cena hleba "Sava" od 60 dinara i ona ne bi bila rentabilna duži vremenski period - rekao je Pralica.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt eKapija, 10.05.2022.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija