Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

REPUBLIČKI ZAVOD ZA STATISTIKU: Vrednost građevinskih radova u Srbiji porasla za 10,3 odsto


Prema podacima prikupljenim u prvom kvartalu 2022. godine, vrednost građevinskih izvedenih radova na teritoriji Srbije porasla je za 10,3 odsto u tekućim cenama, dok u stalnim cenama beleži pad od 5,9 procenata u odnosu na prvom kvartal 2021. godine, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Posmatrano prema vrsti građevina, vrednost izvedenih radova na zgradama, u stalnim cenama, smanjena je za 7,5 odsto, a na ostalim građevinama za 4,6 odsto.

Vrednost izvedenih radova u prvom kvartalu 2022. godine, u stalnim cenama, povećana je u Regionu Šumadije i Zapadne Srbije za 53,8 odsto i Regionu Vojvodine za 2,5 odsto, a opala je u Beogradskom regionu za 16,6 procenata i Regionu Južne i Istočne Srbije za 49,8 odsto, u odnosu na isti kvartal 2021. godine.

Od ukupne vrednosti radova na teritoriji Srbije izvedeno je 97,1 odsto, dok je preostalih 2,9 procenata izvedeno je na gradilištima u inostranstvu.

Vrednost izvedenih radova izvođača iz Republike Srbije u prvom kvartalu 2022. godine, za radove koji su izvođeni na teritoriji zemlje i inostranstva, porasla je za 9,3 procenta u odnosu na prvi kvartal 2021. godine u tekućim cenama, dok je u stalnim cenama opala 6,7 odsto.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt eKapija, 10.05.2022.
Naslov: Redakcija