Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

VLADA RS: Utvrđeni predlozi zakona o nacionalnoj bazi podataka za sprečavanje i borbu protiv terorizma, o izmeni Zakona o akcizama


Vlada Republike Srbije usvojila je Predlog zakona o nacionalnoj bazi podataka za sprečavanje i borbu protiv terorizma, kojim će se uspostaviti jedinstven pravni okvir baziran na uporednim rešenjima i dobroj evropskoj praksi u ovoj oblasti.

Primenom zakona će se na jasan i precizan način urediti procedure pohranjivanja podataka u bazu, njene sadržine, pristupa podacima, njihovo korišćenje i zaštita, sa posebnim naglaskom na poštovanju međunarodnih standarda zaštite ljudskih prava i sloboda.

Takođe, biće obezbeđena efikasna razmena podata državnih organa nadležnih za prevenciju i borbu protiv terorizma, čime će se podići sposobnost sistema bezbednosti u Srbiji da blagovremeno i efikasno odgovori na ovu pretnju.

Prevencijom i borbom protiv terorizma obezbeđuje se zaštita nacionalne bezbednosti i ostvaruje spoljnopolitički prioritet Srbije - trajna regionalna i globalna stabilnost.

Na sednici je usvojen Predlog zakona o izmeni Zakona o akcizama, kojim se predlaže da se sva jaka alkoholna pića, nezavisno od sirovina od kojih se proizvode i sadržaja etanola, oporezuju prema procentu čistog alkohola merenom na temperaturi od 200 stepeni Celzijusa u tom gotovom proizvodu, čime će se izjednačiti poreski tretman svih jakih alkoholnih pića.

Ovim izmenama usaglašava se Zakon o akcizama sa propisima Evropske unije, kao i sa članom 37. Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju o fiskalnoj diskriminaciji, kojim je propisano da će se Evropska unija i Srbija uzdržavati od uvođenja, i ukinuće ukoliko postoji, svaku meru ili praksu unutrašnje fiskalne prirode, kojom se proizvodi jedne strane, neposredno ili posredno, diskriminišu u odnosu na slične proizvode koji potiču sa teritorije druge strane.

Vlada je donela odluku da se obrazuje Radna grupa za razvoj i uspostavljanje elektronskog sistema eAgrar, koji obuhvata elektronski registar poljoprivrednih gazdinstava na teritoriji Srbije.

Takođe, eAgrar obuhvatiće i elektronski sistem za podnošenje zahteva, odobravanje i upravljanje podsticajima, kao i druge vezane korisničke servise u sektoru poljopprivrede, sa ciljem modernizacije i ubrzanja procesa upisa podataka i njihove promene u Registru poljoprivrednih gazdinstava, kao i odobravanja i isplate podsticaja u poljoprivredi.

Na sednici potvrđen je dogovor vlada Srbije i Turske o uzajamnom priznavanju sertifikata o vakcinaciji protiv COVID-19.

Građanima dveju zemalja će od 14. maja 2021. godine biti omogućen ulazak na teritoriju druge države bez testa i primene mere karantina ukoliko imaju sertifikat o vakcinaciji izdat od strane nadležnih organa Srbije, odnosno Turske.

Mlađi od 18 godina, koji zbog starosne dobi nisu vakcinisani, mogu da na teritoriju Srbije i Turske uđu bez testa i karantina u pratnji članova porodice koji imaju sertifikat o vakcinaciji.

Srbija i Turska će, takođe, uzajamno priznavati i sertifikate o imunitetu koji će se izdavati od strane nadležnih organa onima koji su se izlečili od COVID-19.

Izvor: Vebsajt Vlade, 12.05.2021.
Naslov: Redakcija